Průzkum PPM factum: Souboj ANO a ČSSD se vyrovnal

01.04.2016 15:48

Pokud by se předčasné volby do PSP ČR konaly nyní, do poslanecké sněmovny by se dostalo šest stran. Současná vládní koalice by získala ústavní většinu. K pětiprocentnímu prahu se blíží SPD a Piráti.

Průzkum PPM factum: Souboj ANO a ČSSD se vyrovnal
Foto: ppm factum
Popisek: ppm factum

olební model, který ppm factum research zpracovává, je založen na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti. Ukazuje, jak by volby dopadly, kdyby se konaly v době dotazování. Výpočet mandátů vychází z výsledku volebního modelu a zohledňuje přepočítávání získaných mandátů d´Hondtovou metodou za jednotlivé volební kraje. Zjištěné údaje se týkají výhradně potenciálních voleb do PSP a nemohou být žádným způsobem spojovány s jiným typem voleb. Osobní dotazování proběhlo ve dnech 17.–29. 3. 2016 na reprezentativním vzorku 1016 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem. Zadavatelem výzkumu je ppm factum research. Ve výsledcích figurují strany, které by v daném období získaly nad 1 %.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se v březnu zúčastnilo 53 % oprávněných voličů. Ochota jít volit se tak od minulého roku, kdy se pohybovala těsně pod 50 %, zvýšila. 

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by pravděpodobně překročilo šest politických stran: ANO, ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a ODS.

Šance dvou nejsilnějších subjektů na vítězství jsou nyní vyrovnané. Jak ČSSD, tak hnutí ANO by získaly téměř shodně 20 % hlasů. Třetí místo by tradičně obsadila KSČM se ziskem 14,9 %. TOP 09 by aktuálně získala 10,1 %, KDU-ČSL 8,2 % a ODS 7,0 %. ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL od posledního zveřejněného průzkumu ppm factum research (ze září loňského roku) lehce posílily, pozice ODS se nezměnila, ANO a KSČM mírně ztratily. Na výsledek ANO mohla mít vliv kauza Čapí hnízdo, která kulminovala právě v době dotazování.

Další v pořadí, těsně pod pětiprocentní hranicí, jsou Svoboda a Přímá Demokracie (4,9 %) a Česká pirátská strana (4,8 %). Výrazněji pod prahem vstupu do sněmovny jsou výsledky Úsvitu – Národní koalice (3,1 %), Strany zelených (2,4 %), DSSS (1,7 %) a Strany svobodných občanů (1,3 %). Zisky ostatních stran nepřesahují 1 %. Celkem by dle současného volebního modelu v březnu „propadlo“ 19,8  % hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. 

Vnější kruh následujícího grafu představuje aktuální volební model a vnitřní skutečné výsledky voleb do PSP ČR v říjnu 2013.

Výstřižek.PNG

Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ČSSD získala 54 mandátů, ANO 52 mandátů, KSČM 40 mandátů, TOP 09 22 mandátů, KDU-ČSL 18 mandátů a ODS 14 mandátů.
Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se do koalice opět spojilo ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by 
i v současné době potřebnou většinu, dokonce ústavní – 124 mandátů. Hypotetická středo-pravicová koalice ANO, KDU-ČSL a TOP 09 by s 92 hlasy většinu nezískala, s podporou ODS by dosáhla většiny 106 mandátů. Případná středo-levicová koalice ČSSD, KSČM a KDU-ČSL by získala většinu 112 mandátů.

Výstřižek 2.PNG

 (Poznámka: odhad mandátů je rovněž zatížen výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku až dvě poslanecká křesla.) 

Výstřižek 3.PNG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…