Průzkum SANEP: Hnutí ANO mírně posiluje, zatímco ČSSD ztrácí. Okamurovo SPD předstihlo KDU-ČSL i TOP 09

08.03.2017 13:03

Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO si oproti minulému měsíci mírně polepšilo o čtyři desetiny procentního bodu na aktuálních 28,9% voličské podpory. Mírné kolísání volebních preferencí v posledních třech měsících naznačuje, že voliči různě reagují na aktuální politické události. Zatímco o řadu voličů může hnutí ANO přijít v souvislosti se zavedením druhé vlny EET, naopak předvolební prohlášení o záměru snížit daně do příjmu 113.000 Kč, záměr snížit DPH, počet poslanců a senátorů může voličskou podporu hnutí ANO zvyšovat.

Průzkum SANEP: Hnutí ANO mírně posiluje, zatímco ČSSD ztrácí. Okamurovo SPD předstihlo KDU-ČSL i TOP 09
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Druhá ČSSD ztrácí oproti minulému měsíci osm procentních bodů a aktuálně se těší podpoře 17,1% voličů. Sociální demokraté se sice snaží oslovit voliče snížením cen dat mobilních operátorů, ale záměr zavedení progresivní daně s poněkud nešťastným lavírováním s hranicí příjmu, kdy bude zdanění oproti stávajícímu stavu nižší, se může pro voliče jevit jako nedůvěryhodné a nečitelné. Poměrně zásadní pak mohou být z hlediska voličské podpory, a tedy i výsledku letošních parlamentních voleb, výstupy z nadcházejícího volebního sjezdu ČSSD.

Třetí nejsilnější stranou zůstává nadále KSČM, která oproti minulému měsíci mírně posílila a aktuálně má podporu 12,2% voličů. 

Čtvrtou nejsilnější stranou je s aktuální voličskou podporou 9,7% ODS, nicméně již druhý měsíc zaznamenává tato strana mírný pokles.

Pátou stranou, která by aktuálně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, by byla SPD pod vedením Tomia Okamury, která s aktuální podporou 6,8% hlasů přeskočila i KDU-ČSL a TOP 09.

Lidovci by v březnu získali podporu 6,7% hlasů a poslední stranou, která by aktuálně získala poslanecká křesla, by byla TOP 09 se ziskem 5,4% hlasů. 

Zatímco KDU-ČSL se může opřít o svůj tradiční voličský elektorát, který jí zajistí poslanecké mandáty, v případě TOP 09 se již elektorátní podpora postupně vytrácí a nechává tuto stranu v nejistotě nad její politickou budoucností. 

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

Pod pětiprocentní hranicí by se v březnu stejně jako v i v předchozích měsících umístila se ziskem 3,4% hlasů Česká pirátská strana.

STAN by aktuálně získal podporu 2,1%hlasů shodně se SZ. Úsvit-NK má pak aktuální podporu 0,2% voličů.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici. 

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY: 

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z březnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 53,6% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb. 

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 6. března 2017 na vybrané skupině 2.215 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.608 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 53,6% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…