Průzkum SANEP: Hnutí ANO ztratilo část voličů. Do sněmovny by se dostal i Úsvit-NK

18.03.2016 13:03

I přesto, že je i v březnu vedoucí stranou hnutí ANO (22,5%), oproti únoru ztratilo 1,8% svých voličů. Tato ztráta může souviset z kauzou „Čapí hnízdo“ ministra financí, vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zda se jedná pouze o momentální reakci voličů, či o trend poklesu zájmu o tuto stranu, bude bezpochyby souviset s dalšími událostmi kolem kauzy „Čapí hnízdo“, ale i s reakcemi a výstupy Andreje Babiše.

Průzkum SANEP: Hnutí ANO ztratilo část voličů. Do sněmovny by se dostal i Úsvit-NK
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Ke stejnému poklesu voličského zájmu došlo i u druhé ČSSD (19,4%), která doplácí jak na dlouhodobě nečitelný postoj premiéra a předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky k uprchlické problematice. Stejně tak se však může jednat i o voličskou reakci na chování ČSSD ve věci návrhu zákona o střetu zájmu.

Dění kolem ČSSD a Andreje Babiše pak může mít za následek i aktuálně velice nízký zájem o účast ve sněmovních volbách, který se aktuálně propadl na účast 50, 9% voličů.

Na dění kolem dvou nejsilnějších vládních stran aktuálně vydělává KSČM, která s aktuálním ziskem 14,7% hlasů oproti únoru posílila o 1,6 procentního bodu.

Nadále na sestupu je oproti minulému měsíci TOP 09, kterou by aktuálně volilo 5,9% voličů. Voličský elektorát TOP 09 tak nadále prochází zásadní proměnu, která je dána jak odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany, tak i výraznou pro uprchlickou rétorikou obou nejvýraznějších osobností TOP 09. 

Pokles voličského zájmu TOP 09, ale v důsledku kauzy „Čapí hnízdo“ i hnutí ANO, přináší kladné body nadále ODS, která si oproti minulému měsíci polepšila o dalších tři desetiny procentního bodu a aktuálně se těší přízni 10,9% voličů. ODS tak po dlouhé době pozvolna přebírá pozici nejsilnější pravicové strany. Znovuoživení zájmu o ODS může být dán i poptávkou pravicových voličů po opět silné a stabilní pravicové straně, o něž je na naší domácí politické scéně nouze.

Pokles voličské zájmu je patrný oproti únoru i u KDU-ČSL, která s aktuálním ziskem 5,7% hlasů ztratila oproti únoru pět desetin procentního bodu.

Poslední stranou, která by v březnu zasedla do poslaneckých lavic, je nově Úsvit-NK s aktuálním ziskem 5,1% hlasů. Strana Úsvit-NK získává voličský zájem díky proti uprchlické rétorice. S přihlédnutím ke statistické odchylce je nutné říci, že se tato strana pohybuje na pětiprocentní hranici, jejíž dosažení je nutné pro vstupem do Poslanecké sněmovny. K aktuálnímu pětiprocentnímu zisku strany Úsvit-NK se bezpochyby podílí i nízká voličská účast.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

K pětiprocentní hranici se s aktuální podporou 4,3% voličů blíží Svobodní, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru. Nad tříprocentní hranicí se pak s aktuálním ziskem 3,4% drží SPD Tomia Okamury a Piráti se aktuálně těší přízni 3,2% voličů.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

Do volebních preferencí se do určité míry stále promítá vliv tématu spojeného s uprchlickou krizí, ale i aktuální dění kolem ČSSD a zejména pak kolem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z březnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 50,9% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 10. – 16. března 2016 na vybrané skupině 3.834 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 21.891 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 50,9% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

  

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…