Průzkum SANEP: Hnutí ANO zvyšuje náskok nad druhou ČSSD, SPD těsně pod pěti procenty

10.06.2016 11:19

Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO oproti minulému měsíci posílilo o jeden procentní bod a v červnu by mu dalo hlas v hypotetických sněmovních volbách 23,6% voličů.

Průzkum SANEP: Hnutí ANO zvyšuje náskok nad druhou ČSSD, SPD těsně pod pěti procenty
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Druhá ČSSD, která by aktuálně získala podporu 18,2% voličů, ve srovnání s květnovým šetřením společnosti SANEP naopak oslabila, a to o dvě desetiny procentního bodu.

Oproti minulému měsíci nedošlo z pohledu voličů k žádným zásadním událostem a tak ani volební preference nevykazují žádné zásadní výkyvy. Nicméně za primární hybatele voličských nálad lze nadále považovat pro a proti uprchlickou problematiku, která se transformovala do otázek spojených s EU a do protiruských a protiamerických nálad, do nichž lze zahrnout i pro a proti zemanovské diskuse. Poněkud upozaděna je kauza Andreje Babiše „Čapí hnízdo“, a to díky kauze „Altner“ sociálních demokratů. 

Třetí nejsilnější stranou je v i v červnu KSČM, která se těší přízni 14,2% voličů. 

Čtvrtou nejsilnější stranou by se v červnu stala s podporou 11% voličů ODS.

Pátou stranou, která by v červnu překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní sněmovny Parlamentu ČR, by byla TOP 09 s podporou 6,5% voličů. TOP 09 by si tak oproti květnu polepšila o čtyři desetiny procentního bodu.

Lidovci se aktuálně těší přízni 6,1% voličů, což je o jednu desetinu procentního bodu méně, než ukázal průzkum společnosti SANEP v minulém měsíci.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

Těsně pod pětiprocentní hranicí by v červnu skončila se ziskem 4,9% hlasů strana Tomio Okamury SPD, která aktuálně těží zejména z problémů svého největšího konkurenta kterým je strana Úsvit-NK, ale i z dlouhodobého postoje k otázkám uprchlické problematiky. Strana Tomio Okamury rovněž sbírá i protestní hlasy voličů, kteří jsou v otázkách právě uprchlické problematiky a postojů ve vztahu k EU nespokojeni s postojem vládní ČSSD.

Pěti procentní hranici atakují i Svobodní s aktuálním ziskem 4,6% voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Piráti se aktuálně těší přízni 3,8% voličů.

Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 2,1% hlasů, což je oproti minulému měsíci další pokles o sedm desetin procentního bodu.

Starostové a nezávislí se pak aktuálně těší podpoře 0,5% voličských hlasů.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁT

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z červnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 54,2% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 7. června 2016 na vybrané skupině 2.837 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 17.496 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 54,2% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.


  


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…