První jednání s Pákistánem o předávání odsouzených bylo úspěšné

16.03.2018 16:34

Ve dnech v polovině března se v Islámábádu uskutečnilo jednání expertů Ministerstva spravedlnosti České republiky s pákistánskou stranou, jehož cílem bylo sondážní jednání k možnosti uzavřít smlouvu mezi Českou republikou a Pákistánskou Islámskou republikou o předávání odsouzených osob. Obě strany mají v tuto chvíli zájem na tom, aby byla smlouva uzavřena.

První jednání s Pákistánem o předávání odsouzených bylo úspěšné
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Inciativa Ministerstva spravedlnosti ČR reaguje na případ zadržení občanky České republiky v Pákistánu pro podezření za spáchání závažné drogové trestné činnosti, za které jí hrozí v Pákistánu uložení několikaletého trestu odnětí svobody. Mezi Českou republikou a Pákistánem doposud neexistuje mezinárodní smluvní základ, který by umožňoval vzájemné předávání odsouzených osob k dalšímu výkonu trestu odnětí svobody do svého domovského státu. V současné době má Pákistán takovou smlouvu sjednánu pouze s jediným evropským státem, Velkou Británií.

Účelem smluv o předávání odsouzených osob je především možnost určená občanům daného státu, aby v případě svého odsouzení pro trestný čin spáchaný v cizím státě mohli požádat o předání do svého domovského státu, kde si trest odnětí svobody uložený v cizině vykonají. Podstatou tohoto typu mezinárodních smluv je tedy uplatnění zásady resocializace odsouzené osoby ve výkonu trestu odnětí svobody pro možnost jejího zařazení do společnosti po vykonání uloženého trestu.

V průběhu jednání potvrdily obě strany záměr sjednat smlouvu o předávání odsouzených osob, která bude aplikovatelná i na aktuální případ občanky České republiky, bude-li v rámci trestního řízení v Pákistánu pravomocně odsouzena k výkonu trestu odnětí svobody. Jednání o smlouvě by mohlo být započato již v první polovině roku v Praze. Jedná se o smlouvu, k jejíž ratifikaci prezidentem republiky je nutný souhlas Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…