První premiéra NDM v sezóně? Unikátní opera-film!

09.10.2015 10:19

V rámci dramaturgické řady operní hity 20. století uvede Národní divadlo moravskoslezské premiéru opery Tři přání aneb Vrtkavosti života Bohuslava Martinů. Provokativní a technicky náročná opera-film s prvky jazzu ve své partituře se dočká teprve třetího uvedení v Česku!

První premiéra NDM v sezóně? Unikátní opera-film!
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

„Tři přání napsal Martinů na sklonku dvacátých let 20. století, kdy pod vlivem jazzového opojení zvolil velice netradiční nástrojové obsazení – symfonický orchestr s klavírem, dva saxofony, jazzovou flétnu, flexaton, bendžo a akordeon a navíc se pokusil o propojení opery s médiem němého filmu. Forma ‚divadla na divadle‘ je zde přetavena ve filmové natáčení provokativního dadaistického příběhu,“ přibližuje operu dramaturgyně Eva Mikulášková. „Je to zároveň hravý, kolážovitý divadelní svět fantazijního ‚osvobozeného divadla‘. V tomto duchu herní koláže koncipujeme i herecké akce, pracující s dadaistickým odstupem, střihem, někdy i s konvencemi filmového herectví té doby a zároveň až muzikálovou taneční stylizací některých ansámblových scén. Koláž a zmnožování prolínání, světy vedle sebe a přes sebe,“ dodává režisér Jiří Nekvasil.

Celá pohádková opera o  víle, která plní mrzutému stárnoucímu páru jejich rozmařilá přání, se začne v úvodu natáčet jako film a posléze je promítána na plátno. Zjistíme přímo na jevišti, že paralely mezi zobrazovaným osudem hlavních postav opery a osobním životem herců nejsou čistě náhodné…

„Udělám to celé, jako by to byl film. Ale bude tu ještě třetí jednání, které ti popíši příště, musím vymyslet nějaké moderní zarámování,“ napsal Bohuslav Martinů své nastávající ženě. Na diváky NDM tak čeká vůně a  vzdech roztančené Paříže konce dvacátých let, píseň argentinského zpěváka z gramofonové desky, Bohuslav Martinů a  Georges Ribemont-Dessaignes, to je dada, surrealismus, avantgarda a v neposlední řadě vtip. Dopřejte si velkolepou podívanou!

Pod taktovkou nového hudebního ředitele opery Jakuba Kleckera, na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Sylvy Zimuly Hanákové se v hlavních rolích divákům představí Lucie Kašpárková / Petra Perla Nôtová, Jiří Hájek / Josef Škarka, Jorge Garza / Peter Račko, Lenka Čermáková / Jana Hrochová a další.

Premiéra opery Tři přání aneb Vrtkavosti života se uskuteční 15. a 17. října 2015 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Projekt se koná za laskavé podpory Nadace Bohuslava Martinů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…