První samoplátci nastoupí do Sanatorií Klimkovice už tento týden

10.05.2021 21:20

Na léčebné pobyty s využitím voucherů nastoupí do Sanatorií Klimkovice v tomto týdnu první klienti, kteří se rozhodli kvůli řešení svých zdravotních obtíží uhradit si léčebný pobyt, trvající minimálně sedm dní. Umožňuje to další uvolnění opatření, přijatých v České republice kvůli šíření nemoci covid-19.

První samoplátci nastoupí do Sanatorií Klimkovice už tento týden
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Už dva týdny mohou lázně přijímat klienty se zdravotními potížemi po covidu-19 prodělaném v posledních devadesáti dnech, od minulého týdne také samoplátce, kteří jsou již naočkovaní proti covidu-19, a nově od tohoto týdne také klienty i s dalšími zdravotními problémy, pokud test prokáže, že jsou na koronavirové onemocnění negativní.

„Už delší dobu jsme měli přihlášeno na pobyt přes 220 samoplátců, kteří chtěli využít čtyřtisícový lázeňský voucher s příspěvkem státu. Nové uvolnění nám konečně umožní je přijmout. Jako komplikaci vnímáme nutnost umístit každého klienta do samostatného pokoje, pokud nejde o rodinné příslušníky. Ubytovací kapacity se rychle zaplňují, takže netušíme, jak dlouho budeme moci držet v dvoulůžkových pokojích vždy jedno volné lůžko,“ uvedl obchodní ředitel klimkovických lázní Lukáš Dostál.

Kapacita Sanatorií Klimkovice je aktuálně zaplněna ze 73 procent, což se v posledních deseti letech nestalo, neboť květnem vždy začínalo období, kdy se lázně zaplnily do posledního místa, najednou v nich bývalo i přes 500 klientů. Téměř plná je aktuálně budova B – dětská léčebna, kam se dětští pacienti stěhovali 25. dubna; ubytovací kapacita budovy B totiž byla od prosince do 2. dubna po dohodě s Úřadem Moravskoslezského kraje blokována pro případ přetížení nemocnic. Na dospělé léčebně stále chybí klienti ze zahraničí i samoplátci, málo je pacientů, kteří v lázních rehabilitují po totálních náhradách velkých kloubů, protože operace nemocnice odkládaly; běžně jich v jednu dobu v klimkovických lázních pobývalo i 130, nyní je to tak do 50 lidí.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

V loňském roce v důsledku situace způsobené epidemií nemoci covid-19 poklesl počet klientů asi o čtvrtinu; v roce 2020 měla Sanatoria Klimkovice obsazených 150 tisíc takzvaných lůžkodnů, v předchozích letech to bylo asi 200 tisíc. Za první čtyři měsíce letošního roku je pokles ještě větší, v roce 2019 to bylo 46 tisíc lůžkodnů, letos 31 tisíc. (Protože klienti mohou trávit v lázních třeba jen týden, nebo naopak i několik měsíců, navíc někteří mohou v jednom roce přijet i dvakrát, není pro konečné hodnocení důležitý celkový počet klientů, ale podstatný je počet dnů, kdy jsou obsazená lůžka.)

O osmdesát procent klesl v roce 2020 počet pacientů ze zahraničí, zahraniční klientela byla v lázních v podstatě pouze na začátku loňského roku ještě před vypuknutím epidemie v České republice. Pro tradiční zahraniční klientelu klimkovických lázní zatím zůstává Česká republika kvůli epidemii v podstatě uzavřena. Za loňský rok tak Sanatoria Klimkovice evidují ztrátu na tržbách ve výši 80 milionů korun. Promítl se do ní nejen nižší počet klientů, ale také nařízené uzavření některých služeb, například kavárny a restaurace, i zákaz prodeje procedur veřejnosti, který se ale také postupně uvolňuje. Nyní si klient může zakoupit takový typ procedury, při které je sám pouze s fyzioterapeutem nebo masérem.

V lázních se stále dodržují přísná protiepidemická opatření jako je nošení respirátorů, nadstandardní dezinfekce společných prostor, zákaz návštěv veřejnosti i odjezdů klientů z areálu lázní po celou dobu pobytu, a dále testování všech zaměstnanců i pacientů. Z provedených 6849 testů za období od 1. března do 6. května letošního roku jich bylo pozitivních dvanáct u zaměstnanců, kteří šli okamžitě do karantény. Patnáct testů bylo pozitivních u klientů, vesměs šlo o zachycení na začátku pobytu. Nadále se v lázních nekonají žádné kulturní ani společenské akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…