První sládek pivovaru Velké Popovice obdržel čestné občanství in memoriam

22.12.2014 13:58

Předání čestného občanství se uskutečnilo v pondělí 15. prosince 2014 u příležitosti 140. výročí uvaření první várky velkopopovického piva. První várku piva z Velkých Popovic uvařil Přemysl Růžička v úterý 15. prosince 1874 v 60hektolitrovém kotli. Čestné občanství obce převzal z rukou starosty obce Ivana Boleslava ředitel pivovaru Velké Popovice Jaroslav Hacko.

První sládek pivovaru Velké Popovice obdržel čestné občanství in memoriam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Přemysl Růžička se narodil 6. ledna 1845 a zemřel 11. srpna 1909 v Kutné Hoře, kde je taky pochován. První sládek působil v pivovaru Velké Popovice dlouhých 15 let od roku 1874 do roku 1889. Během pobytu ve Velkých Popovicích bydlel v areálu pivovaru, v domě č. p. 1 (dnešní restaurace Velkopopovická Kozlovna), kde byly deputátní byty pro zaměstnance. Před pivovarskou štací ve Velkých Popovicích pracoval jako sládek v pivovaru Štiřín (1871-1874) a po odchodu z Popovic působil do roku 1901 v zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci.

Zakladatel pivovaru baron František Ringhoffer, významný průmyslník, se rozhodl postavit nový pivovar právě ve Velkých Popovicích, protože byl v okolí vysoce kvalitní zdroj pitné vody. V roce 1871 začaly na okraji Velkých Popovic u rybníka v sousedství hospodářského dvora zemní práce a 10. května 1874 byla protokolárně zkolaudována stavba pivovaru se sladovnou. František Ringhoffer se však jeho otevření v roce 1874 již nedožil. Po smrti barona Ringhoffera budovali slávu velkopopovického piva synové František a Emanuel.

První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již  bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal  třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický  pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.

Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a  zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i  ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru - kozel Olda.

Pivovarský Kozlí obchůdek s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum  zajímavých dárků s pivní tematikou.

Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí  českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva - zejména vynikající   Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…