Půjčka po skončení insolvence. Kde a za jakých podmínek ji lze získat?

21.01.2021 13:48

Dostat se do insolvence není těžké, mnohdy celý dluhový kolotoč roztočí jedna zdánlivě nevinná půjčka, na kterou se nabalují další a další. Osobní bankrot se pak může zdát jako vysvobození z celé té nekončící spirály.

Půjčka po skončení insolvence. Kde a za jakých podmínek ji lze získat?
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Jenže ani absolvováním insolvenčního řízení není vyhráno. Co když i po jeho skončení nebudete mít peníze a opět se budete muset uchýlit k úvěru? Půjčí vám vůbec ještě někdo?

Půjčka po skončení insovlence by se mohla zdát jako utopie. Z pozice věřitele je to velký risk a z pozice dlužníka nerozvážnost, i přesto k tomu dochází.

Kdo vám půjčí po skončení insolvence?

V insolvenci vám nikdo nepůjčí, po skončení celého procesu už to ale není tak nereálné. Záznam v insolvenčním registru sice zůstává pět let, a tak v bance máte po tuto dobu dveře zavřené, avšak u nebankovních společností to zkusit můžete. Nebankovní půjčka nemá totiž oproti té bankovní tak přísné schvalování, díky čemuž má šanci na úvěr i klient se záznamem v registrech dlužníků. 

Po skončení insolvenčního řízení máte největší šanci na získání mikropůjček a krátkodobých úvěrů se splatností do jednoho až tří měsíců, na dlouhodobý dluh v řádu stovek tisíc korun, popřípadě milionů, můžete zapomenout. Nebankovní půjčka vám proto pomůže pokrýt maximálně nenadálý výdaj v podobě nájmu nebo rozbité pračky, na vlastní bydlení vám nikdo nepůjčí. 

Vhodným řešením může být i první půjčka zdarma, která pomůže překlenout nedostatek financí, avšak zároveň nezatíží měsíční rozpočet úroky a poplatky, klient v tomto případě zaplatí pouze půjčenou částku. Důležitou podmínkou ale je vše řádně a včas splatit.

O půjčce po osobním bankrotu rozhodnou příjmy

I přestože řada nebankovních společností je benevolentnější a nabízí půjčku i lidem po insolvenci, stoprocentní to nikdy není a bez doložení příjmů se to neobejde. Poskytovatelé chtějí mít jistotu, že tentokrát už svůj slib klient dodrží a úvěr splatí. Ověřování bonity je tak při schvalování nezbytné.

Na důkladném zhodnocení úvěruschopnosti klienta lpí i Česká národní banka (ČNB), která tím chce předejít zadlužení neplatičů. Novela zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2016 proto říká, že povinností každého poskytovatele je ověřit bonitu klienta. Pakliže tak není učiněno a dlužník se dostane do potíží se splácením, stačí, když vrátí pouze jistinu bez úroků. 

Získat půjčku po skončení insolvence není samozřejmé, i proto ČNB doporučuje už v průběhu insolvenčního řízení pamatovat na budoucnost a začít myslet na finanční rezervu. Z minima, ze kterého člověk musí po určitou dobu vyžít, se železná zásoba netvoří lehce, přesto je dobré na ní zapracovat, ať vás nepřekvapí i zdánlivě malý nečekaný výdaj, který by mohl opět roztočit dluhový kolotoč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…