Půl roku pod cizí identitou. Hranice osobní svobody odhalí ČT art

24.03.2015 7:33

Dvanáct umělců si zaměnilo své identifikační průkazy. Pod cizími jmény se žení, volí do Poslanecké sněmovny, učí se pilotovat letadlo a cestují po celém světě. Svými činy vzdorují systému, jenž se snaží mít jejich životy pod kontrolou. Jak jednoduché je zneužít osobní informace o každém z nás prozradí dokumentární film Občan K., který zítra večer v televizní premiéře odvysílá program ČT art.

Půl roku pod cizí identitou. Hranice osobní svobody odhalí ČT art
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Stojí hladký chod společnosti za ztrátu soukromí? Odkrajují identifikační systémy kousky naší svobody? To jsou hlavní motivy, které vedly skupinu umělců k vytvoření dokumentárního filmu Občan K. „Každý má v kapse občanku, která se každých pět let musí vyměnit, a neustále v ní pod záminkou pokroku či zvyšování bezpečí přibývají nějaké informace. Děje se to automaticky a nikdo se nad tím ani nepozastaví. A to zastavení, ta akce a ten risk jsou obsažené v tomto filmu,“ vysvětluje tvůrčí záměr režisér a člen skupiny Ztohoven Michal Romeo Dvořák.

Skupina v projektu využila toho, že při pořízení občanského průkazu lze dodat úředníkům již hotový portrét. Fotky upravili tzv. morphingem, kdy se pomocí počítače spojí dva obličeje do jednoho. Každý z umělců navíc zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Šest měsíců pak žili pod cizí identitou, procházeli na cizí průkaz celnicí v Londýně či byli sami sobě svědkem na svatbě. Kamera, v mnoha případech skrytá, zachycuje balancování na hraně zákona při snaze vzepřít se systému. Poprvé v tomto filmu navíc členové skupiny zcela odkládají svoji anonymitu, a odhalují vnitřní dynamiku uskupení, které proslulo svými kontroverzními zásahy do veřejného prostoru. Mezi nejznámější patří akce Mediální realita, při níž se napojili do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem.

Film Občan K. vysílá ČT art v úterý 24. března od 21:15 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…