ŘSD a Ústřední automotoklub o uzavírkách na nejdůležitějších prázdninových trasách

11.07.2015 15:59

Ve čtvrtek 9. července došlo ke změně vedení dopravy na modernizovaném úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

ŘSD a Ústřední automotoklub o uzavírkách na nejdůležitějších prázdninových trasách
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Doprava ve směru na Prahu je v km 163,230 – 153,480 vedena ve dvou pomocných jízdních pruzích o šířce 3,375 v oblasti pravého jízdního pruhu a zpevněné krajnice. V místě uzavírky je nejvyšší dovolená rychlost stanovena na 80 km/h.

Doprava ve směru na Brno je v km 153,190 svedena ve dvou pomocných jízdních pruzích o šířce 2,5 metru a 3,15 metru do pravé poloviny jízdního pásu a takto vede až do km 163,030, kde dopravní omezení končí. Do levého pomocného pruhu je zakázán vjezd vozidel, jejichž okamžitá šířka přesahuje 2,2 metru. V místě uzavírky je nejvyšší dovolená rychlost snížena na 80 km/h.

Aktuální informace ohledně dopravního omezení v souvislosti s modernizací dálnice D1 naleznou řidiči zde: http://www.novad1.cz/aktualni-dopravni-omezeni/.

Plánovaná oprava silnice R52 bude zahájena 17. července, prozatím zde tedy mohou řidiči jezdit bez omezení.

Dopravní omezení na cestě do Chorvatska

Na komplikace se musí řidiči připravit hlavně v Rakousku, na hlavním tahu mezi Znojmem a Vídní, dálnici A5. Nejprve na jejím 7. km ve směru na Eibesbrunn, kde je uzavřen jeden jízdní pruh, kvůli rekonstrukci vozovky a poté v opačném směru na 0. km, kde je také zúžení, kvůli opravě nájezdu na dálnici.

Na komplikace se musí řidiči připravit na průtahu Vídní, na dálnici A23 v ulici Wiener Südosttangente, kde je v obou směrech uzavřen jízdní pruh na Práterském mostě kvůli stavebním pracím až do 30. 12. 2017.

Na stejné dálnici ve Vídni se dá očekávat zdržení i mezi Vösendorfem a Kagranem v ulici Süd Autobahn, kde je uzavřen jízdní pruh až do 30. 12. 2018.

Bez uzavírek není ani dálnice A2 na trase z Vídně do Gratzu. Na 44. km počítejte až do 31. 7. 2015 s převedením jednoho pruhu do protisměru.

Ve Slovinsku je hlášena uzavírka od 1. 7. 2015 na 4. km dálnice A1 v Mariboru, kde je také uzavřen jeden jízdní pruh, kvůli stavebním pracím.

Na 6 týdnů se uzavře silnice mezi Vídní a Bratislavou

Nově bude od 6. července po dobu 6 týdnů zcela uzavřena souběžná silnice (B9) s dálnicí A4 a A6 vedoucí z Vídně na Bratislavu. Opravovat se tam bude úsek mezi městy Fischamend a Petronell-Carnuntum. Tato trasa je hojně využívána jako alternativa, jak se dostat z Bratislavy do Vídně bez rakouské dálniční známky.

Francie

Je třeba počítat s omezeními kvůli cyklistickému závodu Tour de France. Informace o dopravním omezení v průběhu jednotlivých etap lze najít na stránkách www.letourdefrance.cz.

Mýto

Od letní sezóny se mění zpoplatnění sazby mýtného pro karavany, obytná auta a auta s vlekem nad 3,5 tuny. Budou nově spadat do kategorie 4 (kamiony). Mýtné se tak zvedne zhruba o polovinu. Jen v Německu se to však bude týkat 47% všech registrovaných vozidel spadajících do této skupiny.

Ti co cestují do Francie osobním vozem nebo na motorce se však nemusejí ničeho bát. Mýtné je stejné jako loňský rok.

Příklad:
Pokud nově pojedete po dálnici A7 vedoucí z Lyonu do Marseille, nově zaplatíte 71,70 Eur za obě cesty. Dříve to však bylo 38,50 Eur.

Pokuty

Od 1. 7. 2015 se mění sazba pokut za alkohol pro nové řidiče a platí nový zákaz používání sluchátek v silničním provozu.

Alkohol pro mladé řidiče

Od 1. 7. 2015 je ve Francii platná změna pokut za alkohol u začínajících řidičů a profesionálů. Pro tuto skupinu je snížena hodnota tolerance alkoholu z 0,5 promile na 0,2 promile, a když takový řidič nadýchá od 0,2 do 0,5 promile, hrozí mu pokuta 135 Eur, odebrání 6 bodů a zákaz řízení na 3 roky. Pokud však nadýchá více, jak 0,8 promile hrozí mu sankce až 9000 Eur, odebrání 6 bodů, zákaz řízení na 3 roky, zabavení vozidla a v závažných případech i trest odnětí svobody na 4 roky.

Sluchátka

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil nový zákon o zákazu používání sluchátek v silničním provozu. Zákon zakazuje užívání sluchátek, ale i hands free sady v podobě sluchátka do ucha, pro řidiče osobní i nákladních vozidel, motorkáře a cyklisty. Pokuta za nedodržení tohoto předpisu je 135 Eur a 3 body. Jedná se tak o trestný čin 4 třídy.

Aktuální informace o dopravní situaci v ČR: www.dopravniinfo.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…