ŘSD dalo zhotovitelům více času pro nabídky modernizace dálnice D1

21.09.2012 19:53

Ředitelství silnic a dálnic umožnilo účastníkům výběrových řízení na modernizaci dálnice D1 připravit se ještě lépe na předložení cenové nabídky a posunulo termín pro podání nabídek.

ŘSD dalo zhotovitelům více času pro nabídky modernizace dálnice D1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Státní organizace chce tímto vytvořit podmínky k tomu, aby obdržela konkurenceschopné a kvalitní návrhy. Nic se nemění na podmínkách na straně ŘSD, které minimalizují tolik kritizované vícepráce. ŘSD bude i nadále trvat na tom, aby vysoutěžené ceny byly konečné a nedošlo k jejich změnám v průběhu realizace zakázky. Cenové nabídky mohou zhotovitelé posílat nově do 12. listopadu 2012. Se samotným zahájením modernizace se začne, jakmile budou podepsány smlouvy s vítězi soutěží.

Svým rozsahem a technologickou náročností stavby prováděné za provozu na nejvytíženější dálnici v České Republice je modernizace dálnice D1 nejkomplikovanějším projektem v historii inženýrského stavitelství v ČR. Při přípravě zadávací dokumentace pro zadávací řízení bylo cílem zadavatele především jasné vydefinování technologických aspektů a minimalizování budoucích víceprací, které byly v minulosti zdrojem podstatných problémů na realizovaných stavbách. To vše při zachování takových parametrů, které jsou v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a umožní bezproblémové uplatnění akcí jako náhradních projektů v rámci Operačního programu doprava EU.

V průběhu druhého kola výběrového řízení, kdy uchazeči byli seznámeni s novou verzí obchodních podmínek, byly ze stran uchazečů uplatněny doplňující dotazy k upřesnění a vyjasnění obchodních vztahů mezi objednatelem, zhotovitelem a správcem stavby.  S ohledem na velké množství dotazů ze strany účastníků výběrového řízení se ŘSD rozhodlo ještě více a podrobněji některá ustanovení obchodních podmínek upravit tak, aby se minimalizovaly budoucí sporné otázky v průběhu vlastní realizace stavby. Dotazy  vyplývaly převážně z nové koncepce obchodních podmínek, se kterou se stavební firmy seznamují poprvé.  

Vedení ŘSD úpravou obchodních podmínek vyšlo zhotovitelům vstříc a pevně věří, že provedené úpravy budou mít pozitivní vliv na výši předložených nabídek a na budoucí obchodní vztah mezi zhotovitelem a investorem tak, aby nedocházelo k nejasnostem nebo sporům při vlastní realizaci. V návaznosti na poskytnutí doplňujících informací, byla jedním z uchazečů podána žádost o prodloužení termínu pro podání cenových nabídek. Zadavatel se po přezkoumání žádosti rozhodl této žádosti vyhovět a to zejména z důvodu zachování transparentnosti a nediskriminace průběhu výběrového řízení.  Uchazeči tak budou mít delší časový prostor pro řádné podání nabídek a zadavatel tímto krokem minimalizuje možné riziko podání námitek. Termín pro podání cenových nabídek v rámci druhého kola výběrového řízení byl stanoven na 12.11.2012.

S realizací modernizace se začne okamžitě poté, co budou podepsány smlouvy s vítěznými uchazeči. Nicméně samo ŘSD v tomto případě deklaruje, že se uvedeným vstřícným přístupem vůči zhotovitelům realizace modernizace přesune z velké části do stavební sezóny roku 2013.

Mgr. Martina Vápeníková
tisková mluvčí ŘSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…