ŘSD instaluje v tunelu Klimkovice na dálnici D1 kamerový systém pro měření rychlosti

24.08.2016 15:57

Pro zvýšení bezpečnosti se v tunelu Klimkovice na D1 u Ostravy instaluje kamerový systém pro měření úsekové i okamžité rychlosti. Pro montáž technologie se využijí plánované pravidelné servisní odstávky tunelu, nejbližší připadne na 24. a 25. srpna, druhá na počátek října, finální na polovinu listopadu, v tunelu v té době bude zachován obousměrný provoz v jedné tunelové troubě.

ŘSD instaluje v tunelu Klimkovice na dálnici D1 kamerový systém pro měření rychlosti
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

V tunelu Klimkovice na dálnici D1 se začne měřit úseková rychlost ve všech jízdních pruzích v celé délce tunelu a okamžitá rychlost na vjezdu do tohoto úseku. Spolu s tím bude možné detekovat vozidla převážející nebezpečné náklady. Jde o opatření vycházející z požadavku Policie ČR, jež má za cíl přispět ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu v tunelu Klimkovice.

V rámci realizace komplexního moderního systému budou do vozovky zafrézovány a následně zality indukční smyčky detekující průjezdy vozidel, vozovkové piezoelektrické snímače detekce náprav a nainstalovány kamerové systémy s vysokým rozlišením a infračerveným přísvitem rozpoznávající registrační značky projíždějících vozidel. Vyhodnocovací systém přitom také umožní on-line porovnávání registračních značek projíždějících automobilů s databází odcizených vozidel. Dále bude systém rozpoznávat mezinárodní identifikační značky umístěné na vozidlech převážejících nebezpečné náklady tzv. ADR systém Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí. Tento systém umožní varovat hasiče a pracovníky záchranných složek v případě mimořádné události v tunelu, pokud se uvnitř tunelu nachází nebezpečný náklad. Současně budou získávány a vyhodnocovány dopravní informace, jako je vytíženost trasy v čase, skladba vozidel apod.

Instalace proběhne postupně v rámci plánovaných odstávek v době pravidelného servisu - první etapa proběhla již koncem června, další etapy budou následovat 24. a 25. srpna, 3. až 6. října a konečné instalace uvnitř tunelu pak 15. a 16. listopadu. V těchto termínech bude krátkodobě uzavřena vždy pouze jedna tunelová trouba, v druhé bude zajištěn obousměrný provoz. Systém bude dokončen, kalibrován a certifikován v polovině prosince.

Z důvodu provádění pravidelných servisních prací budou v tunelu Klimkovice platit následující dopravní omezení:

Úplná uzavírka dálnice v km 346,672 - 347,732 v termínu od 3:10 hod. do 3:25 hod. dne 24. 8. 2016 z důvodu přípravy přechodného dopravního značení na obousměrný provoz v pravé tunelové troubě.

Částečná uzavírka levé tunelové trouby v termínu od 24. 8. 2016, 3:25 hod. do 25. 8. 2016, 3:10 hod. z důvodu provádění pravidelných servisních prací v levé tunelové troubě.

Úplná uzavírka dálnice v km 346,672 - 347,732 v termínu od 3:10 hod. do 3:25 hod. dne 25. 8. 2016 z důvodu přípravy přechodného dopravního značení na obousměrný provoz v levé tunelové troubě.

Částečná uzavírka pravé tunelové trouby v termínu od 25. 8. 2016, 3:25 hod. do 26. 8. 2016, 3:10 z důvodu provádění pravidelných servisních prací v pravé tunelové troubě.

Úplná uzavírka dálnice v km 346,672 - 347,732 v termínu od 3:10 hod. do 3:25 hod. dne 26. 8. 2016 z důvodu převedení dopravního značení do standardního režimu.

Vedení dopravy

Po dobu uzavírky levé tunelové trouby (pro směr Praha) bude provoz veden obousměrně v pravé tunelové troubě. Po dobu uzavírky pravé tunelové trouby (pro směr Ostrava) bude provoz veden obousměrně v levé tunelové troubě.

Po dobu tří 15 minutových úplných uzavírek dálnice (od 3:10 do 3:25 dne 24. 8. 2016, 25. 8. 2016 a 26. 8. 2016) v prostoru mezi MÚK Klimkovice (EXIT 349) a MÚK Bravantice (EXIT 342) není úředně stanovena objízdná trasa

Ředitelství silnic a dálnic se omlouvá řidičům za způsobené dopravní komplikace během této opravy

Aktuální informace k dopravním omezením jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…