RVVI schválila rekordní výši podpory pro průmyslový výzkum a životní prostředí

25.12.2018 16:04

Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které předsedá premiér Andrej Babiš, se 14. prosince sešla na pravidelném zasedání. Hlavním tématem bylo schválení dvou zcela nových a vysoce inovativních programů zaměřených na průmyslový výzkum a na životní prostředí v souhrnné hodnotě 20 miliard korun. Rada rovněž pokročila v zavádění nové Metodiky 2017+ a schválila Analýzu stavu výzkumu, vývoje a inovací a jejich srovnání se zahraničím.

RVVI schválila rekordní výši podpory pro průmyslový výzkum a životní prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Nový program na podporu průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje se nazývá TREND a je kompletně z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). To je odpovědné za koncepci programu a jeho rozpočet, implementaci bude zajišťovat Technologická agentura ČR (TAČR). Celkové výdaje programu činí v osmi letech rekordních 15 miliard korun, z toho 10 miliard bude čerpáno ze státního rozpočtu. Jedná se o nejdůležitější program pro podnikatelskou sféru, který motivuje k pronikání na nové trhy a zavádění výsledků  do praxe. Budou mj. podporovány nové digitální technologie zvyšující míru automatizace a robotizace, ale rovněž podniky, které se teprve začínají zapojovat do výzkumu.

Další schválený program byl připraven Ministerstvem životního prostředí, které reaguje na potřebu řešit národní priority ve zkvalitnění životního prostředí a reflektuje potřeby spojené s klimatickými problémy, ochranou ovzduší, půdy  a vody nebo odpadovým hospodářstvím. Program Prostředí pro život  je zaměřen na nejpokročilejší enviromentální technologie s vysokým potenciálem uplatnění v praxi, má rozpočet rozložený do devíti let ve výši 5 miliard korun a bude opět plně implementován Technologickou agenturou ČR. 

Místopředseda RVVI Karel Havlíček k tomu dodává: „Dnešním rozhodnutím Rady jsme nejenže schválili špičkové a možná doposud nejprogresivnější programy účelové podpory v historii, ale současně jsme nastavili model tzv. nového TAČRu. Technologická agentura se stává klíčovou implementační agenturou pro poskytování podpory v aplikovaném výzkumu, aniž by se ale současně snižoval význam resortů, jejichž role bude v určování obsahu a ekonomických parametrů programů. Vytváříme tím prostředí, kdy ministerstva budou určovat směr a objemy podpůrných programů, přičemž TAČR se soustředí na jejich zavádění a správu. Zcela zásadní bude i role vládní RVVI, která bude důsledně kontrolovat, jak jsou naplňovány národní cíle v oblasti výzkumu a inovací a jak je implementace programů komfortní a motivační pro jejich uživatele.“

V pravidelném bodu jednání k průběhu Implementace Metodiky 2017+ Rada schválila předložené Protokoly z projednání výsledků hodnocení (tripartit) za rok 2017 s dalšími resorty včetně MŠMT. Výsledkem tripartit je předběžné škálování všech výzkumných organizací. Těmito kroky RVVI aktuálně uzavírá první rok hodnocení podle nové metodiky.

Rada dále schválila materiál Analýza stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím, který je každoročně zpracován dle zákona 130/2002 Sb. Analýza za rok 2017 byla opět připravena Odborem RVVI s využitím dat a v konzultaci s ČSÚ a MŠMT. Analýza se stává základem pro finalizaci hlavní inovační strategie ČR, kterou Rada v těchto týdnech dokončuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…