Rada Jihomoravského kraje projednala analýzu smluv s Letištěm Brno a rozhodla o jejím úplném zveřejnění

30.06.2016 15:30

Rada Jihomoravského kraje projednala ve čtvrtek 30. června 2016 dokument, který zadal Jihomoravský kraj z důvodu přijetí nového občanského zákoníku a ověření možnosti posílit své postavení pronajímatele.

Rada Jihomoravského kraje projednala analýzu smluv s Letištěm Brno a rozhodla o jejím úplném zveřejnění
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Analýza smluvních vztahů mezi Jihomoravským krajem a provozovatelem mezinárodního letiště Brno-Tuřany upozorňuje na možná rizika stávajících smluv uzavřených v roce 2004. Kraj tak dostal do rukou materiál, na základě kterého vyvolá jednání s provozovatelem letiště a dojde k narovnání smluvních vztahů, zejména pak na základě nového občanského zákoníku.

Jihomoravský kraj získal letiště Brno-Tuřany do svého majetku zákonem v roce 2004 včetně platného smluvního vztahu na pronájem a provozování letiště uzavřeného s účinností od 1.7.2002 mezi státním podnikem Česká správa letišť, s.p., jako pronajímatelem a společností Letiště Brno, a.s., jako nájemcem podniku. Jihomoravský kraj tak ze zákona vstoupil do postavení pronajímatele podniku letiště Brno–Tuřan. 

Nezávislá právní a ekonomická analýza smluv s provozovatelem letiště se sestává z právní části obsahující analýzy smluvních vztahů uzavřených s provozovatelem letiště a z části ekonomické obsahující analýzy zohledňující některé účetní, daňové a finanční aspekty. Analýza se zaměřila jednak na právní posouzení staré smlouvy o nájmu podniku a jejich dodatků s ohledem na nový občanský zákoník, jednak na posouzení ekonomického modelu provozování brněnského letiště ve srovnání s regionálními letišti v Ostravě a Karlových Varech.

Analýza upozorňuje na některá rizika a navrhuje doporučený postup. Tím by mělo být vyvolání jednání o podřízení smlouvy nové právní úpravě, dále stanovení podmínek, za kterých dojde k navýšení sjednaného nájemného, například v návaznosti na dosažení hospodářských výsledků, posílení pozice Jihomoravského kraje ve vztahu ke kontrole provozování letiště a uzavírání podnájemních smluv, podrobnější úprava vypořádání po ukončení trvání smlouvy o nájmu zejména se zohledněním existujících věcných břemen a realizované výstavby.

Ekonomická část analýzy ukazuje, že ve srovnání s Letištěm Leoše Janáčka v Ostravě – Mošnově je brněnský model provozování letiště výhodnější pro veřejné finance a rozpočet kraje. Mezi lety 2004 až 2014 šly do ostravského letiště investice z veřejných prostředků ve výši 1,480 miliardy korun. Do brněnského pak ve výši 273 milionů korun.

Brněnské letiště navíc vykazuje jak v počtu cestujících, tak počtu pohybu letadel plus minus dvojnásobných hodnot. Moravskoslezský kraj jako jediný akcionář společnosti Letiště Ostrava dotoval letiště 40 až 45 miliony korun ročně, kdežto Jihomoravský kraj 39 miliony za celé sledované období. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…