Rada pro výzkum bude jednat se zástupci rakouských výzkumných institucí o přeshraniční spolupráci ve vědě

14.03.2016 19:41

V úterý 15. března 2016 se bude v Praze konat společné zasedání vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a zástupců rakouských výzkumných institucí v čele s Johannesem Androschem z rakouské Rady pro výzkum a technologický rozvoj a předsedou dozorčí rady Rakouského technologického institutu.

Rada pro výzkum bude jednat se zástupci rakouských výzkumných institucí o přeshraniční spolupráci ve vědě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Na programu je česko-rakouská spolupráce v aplikovaném výzkumu, postavení výzkumných rad v rámci výzkumného sektoru a systém hodnocení výsledků vědy a výzkumu.

Rakouská delegace představí také rakouskou strategii při řízení vědní politiky a nastavení spolupráce s vysokými školami a výzkumnými organizacemi.
„V porovnání s Rakouskem jsou výdaje na výzkum srovnatelné, ale v ČR chybí odpovídající výsledky. Ztrácíme zejména v počtu mezinárodních patentů i ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru,“ upozornil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek, na jehož pozvání se dvoudenní návštěva rakouské delegace v Praze koná.

V pondělí 14. března 2016 je na programu pracovní večeře zástupců Rady pro výzkum, vývoj a inovace a rakouské delegace, v níž budou kromě Androsche také členové rakouské Rady pro výzkum a technologický rozvoj a Rakouského technologického institutu. V úterý 15. března 2016 se uskuteční mimořádné společné zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace a rakouské delegace. Výsledky jednání představí vicepremiér Bělobrádek a Johannes Androsch na společném tiskovém brífinku, který se bude konat ve 12:15 hodin na Úřadu vlády ČR.

Česko-rakouskou spolupráci ve vědě posílí letos zahájený program INTERREG V-A Rakousko-Česká republika (2014-2020), který cílí na regionální projekty s přeshraničním dopadem. Součástí programu je posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací, zejména posílení výzkumných center, odborných středisek a podpora podnikových investic do výzkumu. Podpora je určena také na spolupráci podniků, výzkumných institucí a vysokých škol. Na rozvoj výzkumu a inovací je v tomto programu vyčleněno 12,5 milionu eur.

Johannes Androsch patří k předním představitelům rakouské vědní politiky a podnikatelského sektoru. Podnikatel, konzultant a někdejší vrcholný politik je v současnosti předsedou dozorčí rady Rakouského technologického institutu, členem Rady pro výzkum a technologický rozvoj, zakladatelem nadace Hannes Androsch Foundation při rakouské Akademii věd a zakladatelem průmyslové investiční skupiny Androsch International Management Consulting (AIC).

Rakouská rada pro výzkum a technologický rozvoj je poradní orgán spolkové vlády Rakouska. Pod Radu spadá národní inovační systém, výzkumným institucím poskytuje poradenství a podporu při navazování spolupráce.

Rakouský technologický institut je největším rakouským neuniverzitním výzkumným zařízením v oblasti aplikovaného výzkumu. Institut se zabývá výzkumem a technologickým vývojem a podporou inovací v oblasti energetiky, mobility, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…