Radní Středočeského kraje podpořili rozvoj vodní dopravy na Labi

13.08.2013 21:33

Rada Středočeského kraje na jednání dne 12. srpna 2013 odsouhlasila návrh na připojení Středočeského kraje k Memorandu o vzájemné spolupráci v podpoře rozvoje vodního turismu a cestovního ruchu podél řeky Labe (dále jen Memoranda).

Radní Středočeského kraje podpořili rozvoj vodní dopravy na Labi
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Připojením se k Memorandu nevyplývají pro Středočeský kraj žádné finanční závazky. Základem spolupráce je hledat společně finanční zdroje k rozvoji vodního turismu na řece Labi. „Smyslem Memoranda je partnerství mezi regiony, kraji, městy a obcemi, podnikateli a veřejností s cílem uchování a zhodnocení přírodních, kulturních a historických hodnot na území podél řeky Labe.  Tím, že se k Memorandu připojil i Středočeský kraj, dostává tato nadregionální spolupráce daleko větší význam. Řeka Labe tvoří spolu s Vltavou páteř říční sítě nejen v našem kraji, ale i v celé východní části České republiky. Proto považuji za důležité, že jsme se k Memorandu o Labi připojili,“ řekl hejtman Josef Řihák, kterého krajská rada pověřila připojením podpisu pod Memorandum.

Memorandum podepsalo v roce 2011 prvních 17 signatářů. Postupně se připojují další. Ustavujícími subjekty se staly mimo jiné Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Královéhradecký kraj, města Hradec Králové, Pardubice Vrchlabí a další. Vedle řady spolků, občanských sdružení či podnikatelských subjektů svůj podpis pod Memorandum připojila i středočeská města Kolín, Nymburk, Lysá nad Labem, Neratovice a další. „Memorandum přispívá k obecnému rozvoji lodní turistiky a cestovního ruchu v Polabí. Podepsání memoranda rovněž vytváří vhodné podmínky pro vytvoření nových pracovních míst a přísun financí do regionů. Základem spolupráce je nejen rozvoj cestovního ruchu podél řeky Labe, ale i vzájemná podpora při budování infrastruktury pro rozvoj vodní turistiky, například výstavby přístavišť pro malá plavidla či propojení lodní turistiky s cykloturistikou. Středočeský kraj se v roce 2008 v rámci rozvoje vodního turismu na řece Labi zapojil do nadnárodního projektu LABEL, z jehož finančních prostředků pořídil „Vyhledávací studii infrastruktury rekreační plavby na řece Labi na území Středočeského kraje“. V ní je navrženo 53 vhodných lokalit pro umístění přístavních míst. Zároveň byl navržen způsob řešení protipovodňové ochrany v souvislosti s rekreační plavbou,“ řekl hejtman Josef Řihák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…