Ředitelka Asociace inkasních agentur pro FAEI.cz: Vymahači si dělají, co chtějí, měl by je usměrnit zákon

28.08.2017 10:12

Vymahači dluhů si dělají, co chtějí. Používají metody za hranicí únosnosti a přihazují si mastné odměny. Začínají se také obracet proti věřitelům, kteří si je objednali. Už je na čase je usměrnit zákonem, říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) výkonná ředitelka Asociace inkasních agentur (AIA) Jana Tatýrková.

Ředitelka Asociace inkasních agentur pro FAEI.cz: Vymahači si dělají, co chtějí, měl by je usměrnit zákon
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

Upomínkový proces, způsob komunikace s dlužníkem, to, kdo může s dlužníkem komunikovat a kdo ne, výše nákladů, toto všechno zůstává nadále v praxi zákonem neošetřené. Slýcháme, že se nejedná o prioritu, že jsou důležitější zákony,“ říká v rozhovoru Tatýrková.

Podle ní ale proti novému zákonu o inkasních agenturách brojí některá vlivná právnická profesní sdružení, kterým právní vakuum v této oblasti jim vyhovuje.

„Poslední dobou se na nás obrací čím dál více věřitelů, kteří byli napáleni. Když se po určité době věřitel začne pídit, kdy že uvidí nějaké peníze zpět na svém kontě, zjišťuje, že k žádnému posunu nedošlo. Jenže chce-li smlouvu ukončit, najednou je konfrontován s tím, že vyvázat se ze smlouvy nebude tak jednoduché a že ho to bude stát další finance. I kvůli podobným společnostem by byla regulace inkasního trhu určitě na místě,“ dodala výkonná ředitelka a potvrdila, že asociace se sice zabývá stížnostmi dlužníků na nekalé chování inkasních subjektů, usměrňovat však může pouze své členy.

Celý rozhovor s Janou Tatýrkovou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…