Regionální rada ROP Střední Čechy požaduje vrácení dotace na Čapí hnízdo do státního rozpočtu

11.01.2018 20:43

Dnes se uskutečnilo zasedání většiny členů Výboru Regionální rady ROP Střední Čechy, aby probrali společný postup při projednávání případného vyjmutí projektu Čapí hnízdo z evropského financování.

Regionální rada ROP Střední Čechy požaduje vrácení dotace na Čapí hnízdo do státního rozpočtu
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Zástupci STAN, TOP 09 a ODS se na dnešním jednání shodli, že budou postupovat společně, a budou trvat na tom, aby projekt Čapí hnízdo z evropského financování vyjmut nebyl, jakkoli doporučení Ministerstva financí je opačné. Pro takový postup je hned devět zástupců z celkového počtu patnácti členů výboru, kterému předsedá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Zároveň požadují, aby na základě zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF bylo s příjemcem dotace zahájeno řízení o vrácení do státního rozpočtu.

O osudu projektu Čapí hnízdo, kvůli kterému policie obvinila mimo jiné premiéra Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, má výbor jednat příští úterý 16. ledna.

Pokud bychom vyjmuli dotaci na Čapí hnízdo z evropského financování, tak se celá kauza stává národní záležitostí a já se obávám, že se zamete pod koberec. Pokud české orgány o vyjmutí rozhodnou, měly by okamžitě zahájit s žadatelem o dotaci řízení o jejím vrácení,“
říká místopředseda výboru Věslav Michalík. 

„Členové regionální rady stále nemají k dispozici kompletní zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF, která se dotací zabývala a je absurdní, že z ní již citují média. Žádáme ředitele úřadu a středočeskou hejtmanku Pokornou Jermanovou (ANO 2011), aby zprávu před jednáním poskytli,“ říkají Michael Pánek a Jana Poláková, členové výboru za ODS.

„ Z neoficiálního znění zprávy OLAF vyplývá, že mohlo dojít k celé řadě podvodných jednání, která poškozují Českou republik, proto vyzýváme hejtmanku a Úřad Regionální rady, aby podnikli příslušné kroky k vymáhání škody, která mohla vzniknout,“ dodává Jan Jakob, člen výboru za TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …