Rekordní dentální hygiena: limit byl dvakrát navýšen, přesto je po 10 týdnech vyčerpán

16.03.2016 8:21

Rekordních 60 tisíc klientů získalo od začátku roku od VZP příspěvek na dentální hygienu. To je o 28 % více než za celý rok 2013, kdy pojišťovna nabízela tento příspěvek naposledy. Celkem letos VZP vyplatila zájemcům o uvedený benefit 50 milionů korun. Nejde přitom o péči, na jejíž úhradu z veřejného zdravotního pojištění by měli lidé nárok – pojišťovna ji svým klientům nabídla z vlastní vůle jako bonus, a to až do vyčerpání finančního limitu. Ten byl správní radou po dvojím navýšení stanoven právě na 50 milionů. VZP už proto tento mimořádně úspěšný preventivní program zastavila.

Rekordní dentální hygiena: limit byl dvakrát navýšen, přesto je po 10 týdnech vyčerpán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Původní limit, při němž by měl být program ukončen, byl stanoven na 6 milionů korun. Cílem bylo ověřit, zda budou lidé o dentální hygienu stát. Ukázalo se, že zájem je obrovský. Proto už 25. ledna přidala správní rada dalších 14 milionů a limit byl navýšen na 20 milionů korun. Zájem však nadále rostl a 29. 2. tak přišlo další navýšení, tentokrát o 30 milionů na 50 milionů korun.

Tato částka byla zároveň stanovena jako konečná. Další a další navyšování by už nutně muselo být na úkor zájemců o jiné příspěvky. Z rozpočtu na prevenci se totiž kromě dentální hygieny platí např. i příspěvky nemocným dětem s bezlepkovou dietou, příspěvky diabetikům na testovací proužky či dezinfekční přípravky, příspěvky těhotným na tzv. screening Downova syndromu, příspěvky na všechna možná očkování nehrazená z pojištění (klíšťová encefalitida, žloutenka, meningokok, chřipka, rotaviry…) a řada dalších preventivních aktivit, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Zájem o příspěvek na dentální hygienu nicméně dovedl správní radu VZP k tomu, že v příštích měsících zváží, zda by nebylo vhodné jeho obnovení alespoň pro některé skupiny pojištěnců (např. pro těhotné ženy, děti apod.). Pojišťovna o tom případně bude své klienty neprodleně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…