Repasované vodoměry splňují všechny přísné normy a jsou levnější

13.04.2014 21:27

Velmi úspornou cestou, jak přesně měřit spotřebu vody v domě, je použití repasovaných vodoměrů. I když jde o použité přístroje, všechny z nich procházejí pečlivou kontrolou i opravami a autorizované metrologické středisko tak ručí za jejich přesnost. I starší repasované měřicí přístroje totiž musejí podle odborníků ze společnosti ENBRA a autorizovaného metrologického střediska RENOVA splňovat všechny současné přísné normy.

Repasované vodoměry splňují všechny přísné normy a jsou levnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

S rostoucími cenami vody je přesné měření a rozúčtování spotřeby klíčové pro každé bytové družstvo či majitele bytového domu. Použití kvalitních vodoměrů dokáže zabránit podvodům a pokusům o ovlivnění, které se v České republice stále často dějí. Umožní také přesné rozúčtování spotřeby s minimálními rozdíly mezi naměřenými hodnotami na patním vodoměru a měřidlech spotřeby v jednotlivých bytových jednotkách.

Je jasné, že kvalitní a přesné měřiče spotřeby vody nejsou levné, vhodným ekonomickým řešením je proto použití repasovaného vodoměru. Rozhodně přitom nejde o žádný kompromis v kvalitě či přesnosti měření. Repasovaný vodoměr je stejně přesný jako vodoměr nový a prošel stejnými atesty. Repasované vodoměry mohou nabízet rovněž i různé pokročilé funkce, jako je možnost dálkového odečtu naměřené hodnoty.

Nejde o opravené „historické“ kusy

Zakoupíte-li repasovaný vodoměr, nemusíte mít strach, že půjde o několik desítek let starý kus, který prošel nějakou pochybnou opravou takzvaně „na koleně“.

Jde většinou o měřicí zařízení vyrobená po roce 2000, která byla pečlivě prohlédnuta a otestována odborníky v autorizované zkušebně. Samozřejmě, ze současného pohledu směšná cena vody před deseti a více lety může svádět k úvahám, že na přesném měření spotřeby přece příliš nezáleželo a přesnost starších vodoměrů tomu bude odpovídat. Je třeba si ale uvědomit, že každý vodoměr i v té době musel mít všechny povinné atesty Státního metrologického úřadu, bez nichž by jej nebylo možné pro měření a účtování spotřeby vůbec používat.

Hodnoty typických průtoků měřidel a jejich tolerance, které také kontroluje zkušebna, se během posledních dvaceti let nezměnily a jsou součástí i dnes platných evropských norem. Ať již tedy používáte třeba deset let starý repasovaný vodoměr nebo nové měřidlo, měření spotřeby je stejně přesné. Použitím repasovaných vodoměrů se nemusíte ochudit ani o antimagnetickou ochranu. První přístroje tohoto typu se objevily už v roce 2000. Většina repasovaných vodoměrů proto tyto nároky splňuje stejně jako nové zařízení.

Repase vodoměrů neznamená pouze jeho opravu

Repasovat vodoměr neznamená pouhé vyčištění jeho mechaniky a případně výměnu některé vadné součásti. Jde o proces s přesně danými pravidly, který musí zajistit rovnítko mezi novým a repasovaným měřidlem, a to jak ve spolehlivosti, tak i v přesnosti měření. I když má repasovaný vodoměr nepatrně změněnou barvu hydraulického pouzdra po chemickém odstranění usazenin a na číselníku je někdy natočena hodnota od minulého uživatele, ve většině případů je však vodoměr vynulován a vždy jde o spolehlivé a přesné měřicí zařízení. Za připomínku také stojí, že dodavatelská firma repasovaný vodoměr vyzkouší a otestuje v autorizovaném metrologickém středisku.

Častým argumentem proti používání repasovaných vodoměrů je domnělá neexistence nových náhradních dílů a s ní spojená údajná poruchovost v důsledku vadných klíčových součástí, jako je lopatkové kolo či tlaková deska. Není to pravda. Renomovaní výrobci stále vyrábějí náhradní díly pro nejpoužívanější typy vodoměrů a firma, která měřidla repasuje, samozřejmě všechny vadné díly vymění za nové. Je to ostatně v jejím zájmu. Výměnou choulostivých součástí se také sama chrání před reklamacemi zákazníků.  

Chtějte vodoměry od autorizovaného dodavatele

Obchodníci namítnou, že repasované vodoměry nenabízí žádný z dodavatelů měřicích technologií ani žádná z firem starajících se o měření a rozúčtování spotřeby, ale „jen“ autorizovaná metrologická střediska. Kdo jiný by však měl repasované vodoměry dodávat? Autorizované metrologické pracoviště má totiž jako jediné k dispozici všechny potřebné technologie pro repasování a zejména proměření a kalibraci vodoměru. Právě proto je možné bez jakýchkoli pochyb klást kvalitativní rovnítko mezi repasovaný vodoměr a nové měřicí zařízení.

Nákupem repasovaných vodoměrů od autorizovaného servisního střediska získáte zařízení:

  • s dlouhou zárukou,
  • s přesností stejnou jako u nových vodoměrů,
  • s antimagnetickou ochranou,
  • s možností dálkové komunikace.

Autory komentáře jsou Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA a Karel Hajman, produktový manažer společnosti ENBRA.

O společnosti ENBRA

Firma ENBRA byla založena roku 1991 a od svých počátků až do dnešní doby se profiluje jako klíčový hráč v oblasti technického zařízení budov. Obchodní a zakázkové aktivity společnosti zahrnují mimo jiné také oblast měření spotřeby tepla, indikace dodaného tepla v bytech, rozúčtování nákladů na vytápění, dodávky bojlerů, kotlů, tepelných čerpadel, termostatických radiátorových ventilů a mnoho dalšího. Společnost ENBRA provozuje rovněž nejrozsáhlejší síť špičkově vybavených autorizovaných metrologických středisek v ČR a SR.

O společnosti RENOVA

RENOVA je autorizované metrologické středisko, které se specializuje na dodávky, servis a opravy vodoměrů a měřičů tepla. V současnosti se RENOVA řadí mezi jedno z nejvýznamnějších metrologických středisek v České republice. Společnost poskytuje služby nejen pro bytová družstva a montážní či obchodní organizace, ale zejména pro vodárenské, teplárenské a elektrárenské společnosti z České republiky i ze zemí Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…