Rezort obrany ušetřil nákupem elektřiny a plynu na burze 33 milionů

24.05.2015 10:05

Ministerstvo obrany ušetřilo 33 milionů korun nákupem elektřiny a zemního plynu na Českomoravské komoditní burze v Kladně. Centralizované nákupy uskutečnila v první polovině května Armádní Servisní, příspěvková organizace (AS-PO).

Rezort obrany ušetřil nákupem elektřiny a plynu na burze 33 milionů
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Nákupem energií na burze jsme v uplynulých dvou letech dosáhli výrazně lepších cen. Výsledné objemy byly pro dodavatele natolik zajímavé, že u elektřiny i plynu významně snížili jednotkové ceny. Letos jsme ušetřili 33 milionů, v součtu s loňským nákupem činí úspora přes 100 milionů,“ zdůrazňuje ministr obrany Martin Stropnický.

Meziroční úspora za 1 MWh elektrické energie se pohybuje od 62 Kč do 80 Kč, za 1 MWh zemního plynu od 78 Kč do 87 Kč.

Pro Ministerstvo obrany, AS-PO, Ústřední vojenskou nemocnici Praha, vojenské nemocnice Brno a Olomouc a Ústav leteckého zdravotnictví Praha byly nakoupeny energie na rok 2016 v objemu 362 588 MWh za 258 milionů Kč. Oproti roku 2015 se jedná o úsporu 29 milionů korun. Dodávky energií zabezpečí EP ENERGY TRADING, a.s., Pražská plynárenská, a.s. a Lumius, spol. s r. o.

Pro Vojenská lázeňská a rekreační zařízení uskutečnila AS-PO nákup energií na roky 2016 a 2017 v objemu 52 788 MWh za 40,5 miliónů korun. Meziroční úspora oproti letům 2014 a 2015 činí 4 milióny korun. Dodavateli budou EP ENERGY TRADING, a.s., Veolia Komodity, Pražská plynárenská, a.s. a CENTROPOL ENERGY, a.s.

„Vzhledem k dosaženému výsledku lze předpokládat, že spolupráci při nákupu energií rozšíříme i o další podniky spadající pod Ministerstva obrany,“ říká Tomáš Kuchta, náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací MO.

Armádní Servisní nakupuje energie na burze již od roku 2009. Od roku 2014 je AS-PO centrálním zadavatelem Ministerstva obrany a jeho příspěvkových organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…