Řízení letového provozu: Nejsilnější letní sezóna v historii

25.11.2016 9:40

V létě 2016 se vzdušný prostor České republiky stal velice atraktivní z pohledu leteckých dopravců. Stejně jako v předchozích letech to prokázalo vyhodnocení provozních výsledků letní letové sezóny v období květen – říjen.

Řízení letového provozu: Nejsilnější letní sezóna v historii
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

V letní sezóně bylo ve vzdušném prostoru České republiky zaznamenáno 489 206 pohybů, což představuje nejvyšší provozní výkon v dosavadní historii podniku a meziroční nárůst provozu o 6 % (461 475 pohybů v roce 2015). Provoz byl tradičně nejsilnější v červenci, kdy oblastní středisko řízení letového provozu Praha poskytlo své služby 87 583 pohybům - v denním průměru tedy 2 852 letům. S ohledem na dosavadní trendy vývoje provozu lze předpokládat, že celkový provoz v českém vzdušném prostoru dosáhne v roce 2016 hranice 810 000 pohybů.

I v období vrcholící letní sezóny roku činila hodnota průměrného zpoždění v českém vzdušném prostoru 0 minuty na provedený let. ŘLP ČR, s.p. tak prostřednictvím svých služeb maximálně naplnil jeden z nejvýznamnějších provozních ukazatelů sledovaného leteckými dopravci. Ti mohou již druhým rokem v českém vzdušném prostoru využívat i tzv. koncept přímých tratí. Tento progresivní koncept významně zvyšuje možnost plánování a využívání optimálních letových tratí z pohledu leteckých dopravců, které se významně projevují v úspoře nákladů za palivo.

Z hlediska ekonomického je klíčová skutečnost, že v meziročním srovnání dochází v českém vzdušném prostoru k dynamickému nárůstu tzv. přeletových jednotek o 7,4 %. Dochází tedy jak nárůstu počtu proletěných kilometrů (využívání delších letových tratí) a zvyšuje se i maximální vzletová hmotnost letadel, které se na českém nebi objevují. Největším zákazníkem podniku je i nadále Lufthansa, následuje společnost Emirates a Turkish Airlines.  Společným jmenovatelem zájmu leteckých dopravců o český vzdušný prostor je tak bezpečnost, požadovaná kapacita a zákaznicky nastavená cenová politika (ŘLP ČR, s.p. od roku 2009 nezvýšil ceny za svoje služby).

Vybrané provozní informace

Celkový provoz v letní sezóně 2016

489 206 pohybů

Nejsilnější provoz za jeden měsíc – červenec 2016

87 583 pohybů

Nejsilnější provoz za jeden den - 30. července 2016

3 018 pohybů

Celkový počet cestujících v českém vzdušném prostoru v létě 2016 *

73 milionů

* Při průměrné kapacitě 150 míst na  jedna letadlo

Vzdušný prostor České republiky

Vývoj letového provozu v letech 2010 – 2016  

Popis: http://www.rlp.cz/rlp-prezentace/res/pic/print/cz/vyvoj_pohybu_ve_fir_praha_p.jpg

Dynamika provozu v jednotlivých měsících roku 2016

Popis: http://www.rlp.cz/rlp-prezentace/res/pic/print/cz/vyvoj_pohybu_fir_praha_p.jpg

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR, s. p.) vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…