Ročně stojí Lesy ČR likvidace černých skládek stovky tisíc korun

02.02.2024 19:15 | Tisková zpráva

Za likvidaci pneumatik, plastových i skleněných lahví, sprejů, oblečení, starého nábytku, částí karoserií a řady dalších věcí, které je „normální“ odvézt do sběrného dvora místo do lesa, loni Lesy České republiky zaplatily 900 tisíc korun.

Ročně stojí Lesy ČR likvidace černých skládek stovky tisíc korun
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Lesy ČR aktuálně evidují nejvíce nepovolených skládek odpadu ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. Loni jich podnik odstranil 179 a v posledních pěti letech 911. Zaplatil za to čtyři miliony korun.

„V dnešní ekologické době, kdy pečlivě třídíme odpad a promýšlíme jeho likvidaci, není moc pochopitelné, že někdo jen tak vyhodí u cesty dětskou plenu nebo igelitový sáček. Třeba plastový kelímek se v půdě rozkládá sedmdesát let,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.

Lesníci hlásí všechny případy policii. „Pokud se nepodaří pachatele odhalit a nemůžeme odpad uklidit vlastními silami, třeba kvůli rozsahu či nebezpečným látkám, musíme najmout specializovanou firmu,“ dodal Strakoš.

Vytvoření černé lesní skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. Orgán státní správy lesa s rozšířenou působností může v přestupkovém řízení uložit viníkovi až stotisícovou pokutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…