Role TA ČR v podpoře aplikovaného výzkumu je nezpochybnitelná

10.03.2016 16:33

Vedení Technologické agentury ČR nevidí žádný důvod pro jakékoli zpochybňování role TA ČR v prostředí výzkumu a vývoje, ani pro interpretaci spolupráce s resorty, která se zakládá na zprostředkovaných informacích.

Role TA ČR v podpoře aplikovaného výzkumu je nezpochybnitelná
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Technologická agentura ČR (TA ČR) se doposud zavázala poskytnout dotace výzkumným organizacím a firmám ve výši 17 mld. Kč. Ke konci ledna 2016 TA ČR spravovala více než 1500 projektů, z nichž 95 % jsou projekty kolaborativního výzkumu, tzn. při řešení každého projektu spolupracuje nejméně jedna výzkumná organizace a jedna firma. V současné době jsou v těchto projektech zapojeny výzkumné organizace v 1 751 případech, z toho veřejné vysoké školy v 1 080 případech, ústavy AV ČR v 217 případech a další výzkumné organizace v 454 případech. Zároveň se na projektech podílejí firmy, a to celkem v 1 746 případech.

Zatímco výzkumné organizace, kterých je v ČR přes 250, se v projektech opakují, firmy se v projektech příliš neopakují. TA ČR tedy podporuje zejména navazování spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a jejich novými firemními partnery, jedná se však také o spolupráci dlouhodobou, tradiční.

V České republice je v současné době 2400 firem, které se ve své činnosti zabývají také výzkumem. „Dá se říci, že spolupráce výzkumných organizací s firmami je na začátku často svázána s podporou z Technologické agentury ČR,“ říká předsedkyně Rut Bízková. TA ČR tedy hraje zásadní roli v podpoře společných aktivit výzkumníků a firem a je proto v prostředí výzkumu a vývoje mimořádně dobře známá.

Podpora spolupráce výzkumných organizací a firem je rozhodujícím, nikoli však jediným předmětem podpory TA ČR. Pro potřeby deseti resortů státní správy, z toho sedmi ministerstev (MPO, MPSV, MZV, MŽP, MD, MMR, MV) TA ČR realizuje program BETA, program veřejných zakázek ve výzkumu. Jedná se o mimořádně obtížnou „disciplínu“. Z ní získané zkušenosti bude vhodné dobře využít při přípravě nového zákona o podpoře výzkumu a vývoje, který připravuje úřad pana místopředsedy vlády Bělobrádka. Byť se jedná o oblast obtížnou a pro obsluhu tohoto programu a komunikaci s deseti partnery má TA ČR jen několik zaměstnanců, tato spolupráce se daří. Dále TA ČR úzce spolupracuje například s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a dalšími resorty. Zástupci TA ČR a MPO se pravidelně scházejí na úrovni odpovědného náměstka ministra, předsedkyně TA ČR a předsedy výzkumné rady TA ČR, také na úrovni pracovní skupiny zaměřené na konkrétní a specifickou spolupráci TA ČR a MPO. Zástupce MPO je předsedou Rady programu EPSILON.

Dalším významným partnerem TA ČR pro oblast podpory výzkumu a vývoje je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, se kterým TA ČR uzavřelo Memorandum o přípravě a budoucí implementaci operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), podobně TA ČR intenzivně spolupracuje s Ministerstvem zahraničních věcí ČR (MZV), s ním má rovněž podepsáno memorandum o spolupráci. Tato spolupráce je rozvíjena například formou pracovní skupiny pro mezinárodní spolupráci, mezi společná témata patří veřejné soutěže programu DELTA, spolupráce v rámci Taftie nebo spolupráce se zahraničními partnerskými agenturami. Zástupce MZV je také členem Rady programu DELTA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…