Rosatom: Do realizace projektů Rosatomu je zapojeno přes 25 českých firem

21.02.2019 18:29

21. února 2019 proběhlo v Poslanecké sněmovně ČR Mezinárodní energetické fórum, během nějž se diskutovalo o výstavbě nových jaderných bloků v Česku. Akce se účastnil premiér Andrej Babiš, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, čeští poslanci a zástupci dodavatelů jaderných technologií.

Rosatom: Do realizace projektů Rosatomu je zapojeno přes 25 českých firem
Foto: red
Popisek: Rosatom

Prezident Rusatom Overseas (dceřiná společnost Rosatomu zabývající se propagací projektů výstavby jaderných elektráren a center jaderného výzkumu na zahraničních trzích) Jevgenij Pakermanov účastníkům představil dnešní stav zahraničních projektů Rosatomu, modely jejich realizace a úspěšné zkušenosti se spoluprací s českým jaderným průmyslem.

„Rosatom už 60 let aktivně spolupracuje s českými společnostmi v oblasti rozvoje a realizace jaderných projektů. Během této doby v Česku vznikl fakticky samostatný a nezávislý jaderný průmysl. Češi mají mnohaleté zkušenosti s reaktory VVER, které jsou úspěšně provozovány v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. V současnosti se přes 25 českých firem účastní realizace projektů Rosatomu. Velmi si této spolupráce ceníme a plánujeme ji rozvíjet i nadále,“ řekl Pakermanov.

Český průmysl měl významný přínos pro výstavbu inovativních reaktorů VVER-1200 generace III+. První blok tohoto typu byl spuštěn v únoru 2017 v Novovoroněžské jaderné elektrárně.

Za posledních 12 let Rosatom uvedl do provozu 14 bloků jak v Rusku, tak v zahraničí. Nyní má v různé fázi realizace 42 bloků po celém světě, včetně Maďarska, Finska a Běloruska.

„S každým rokem přibývají reaktorům VVER-1200 generace III+ nové reference a díky zkušenostem s jejich sériovou výstavbou po celém světě je možné přesně spočítat náklady i termíny jejich výstavby. V této věci budou kompetence Rosatomu rok od roku narůstat a získávané zkušenosti mohou být využity v jakékoliv evropské zemi s maximálním možným zapojením českého průmyslu,“ řekl Pakermanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…