Rosatom: K síti byl připojen čtvrtý blok ruské Rostovské jaderné elektrárny

05.02.2018 14:46

Ve čtvrtek 1. února 2018 byl turbogenerátor čtvrtého bloku Rostovské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1000 připojen k přenosové soustavě, takže do sítě začala proudit první elektřina vyrobená novým blokem.

Rosatom: K síti byl připojen čtvrtý blok ruské Rostovské jaderné elektrárny
Foto: Rosatom
Popisek: Rostovská jaderná elektrárna

Připojením k síti blok přechází do tzv. fáze energetického spouštění, během níž budou pracovníci bloku jeho výkon postupně zvyšovat a která skončí zkouškami správné funkce všech zařízení při 100% výkonu. Po schválení protokolů o provedených zkouškách udělí ruský dozorný úřad Rostechnadzor povolení k zahájení komerčního provozu.

„Rostovská jaderná elektrárna si připsala řadu rekordů. Například hlavní cirkulační potrubí bylo svařeno za 96 dní – pro srovnání před rokem 1991 byl rekord 150 dní. Dobu výstavby od prvního betonu po připojení k síti se podařilo zkrátit dvakrát až dvaapůlkrát. Tím nejdůležitějším je to, že jsme se za 10 let existence Rosatomu naučili stavět jaderné bloky přesně na čas a za stanovených nákladů,“ řekl Alexej Lichačov, generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

V Rostovské jaderné elektrárně jsou provozovány tři bloky typu VVER-1000, které zajišťují zhruba 40 % výroby elektřiny v Rostovské oblasti Ruské federace. Po dokončení spouštění 4. bloku vzroste tento podíl na 54 %. Tím Rostovská oblast postoupí mezi 10 ruských regionů s největší výrobou elektřiny a stane se důležitým producentem elektřiny pro celou jižní část Ruska.

„Až bude 4. blok v provozu, bude ročně odvádět zhruba miliardu dolarů formou daní a v prvním roce po uvedení do komerčního provozu dosáhnou dodatečné odvody jen za daň z nemovitosti 1,7 miliardy rublů,“ uvádí vedení Rostovské jaderné elektrárny.

Rostovskou jadernou elektrárnu, která se nachází na břehu Cimljanské vodní nádrže asi 250 kilometrů od centra regionu Rostovu na Donu, provozuje Koncern Rosenergoatom (výrobní divize Rosatomu). Nachází se zde celkem 4 bloky typu VVER-1000: 1. byl spuštěn v roce 2001, 2. v roce 2010, 3. v roce 2015 a fyzikální spouštění 4. začalo v prosinci 2017. Výstavba tohoto bloku byla v roce 1990 přerušena a v roce 2010 ji Rosatom obnovil.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…