Rosatom: Parogenerátory pro 2. blok JE Akkuyu jsou na cestě

03.09.2021 22:23 | Tisková zpráva

V podniku Atommaš (strojírenský podnik ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) byly 31. srpna 2021 vyexpedovány parogenerátory pro 2. blok turecké jaderné elektrárny Akkuyu s reaktory VVER-1200. Čtyři parogenerátory, každý o hmotnosti 355 tun, na staveniště urazí cestu dlouhou zhruba 3000 kilometrů.

Rosatom: Parogenerátory pro 2. blok JE Akkuyu jsou na cestě
Foto: red
Popisek: Rosatom

„První z této čtveřice parogenerátorů byl vyroben o 8 měsíců napřed oproti plánovanému termínu. Během výroby se podařilo zkrátit délku klíčových činností až na polovinu. Umožnil nám to velký a intenzivní rozvoj firmy, který nyní probíhá. Výrazně jsme posílili naši výrobní základnu, zavedli nové digitální technologie, zvyšujeme efektivitu a rozvíjíme i náš personál. Díky tomu dnes můžeme odeslat parogenerátory pro tureckou jadernou elektrárnu. Důležité pro nás je zejména to, že jde už o druhou dodávku, takže naše výroba pro jadernou energetiku dospěla do stabilního tempa a máme maximálně vytížené výrobní stroje,“ říká Igor Kotov, generální ředitel společnosti AEM-technology, pod kterou Atommaš v rámci Rosatomu spadá.

Cesta produkce Atommaše do Turecka kombinuje různé způsoby dopravy. Do přístavu na Cimljanské nádrži dorazí po silnici a pak jsou naloženy na loď, na které vyrazí směr Turecko. Nejprve po řece Don, potom přes Azovské, Černé, Marmarské, Egyptské a nakonec i Středozemní moře, až dorazí do přístavu poblíž staveniště Akkuyu.

Parogenerátory jsou nedílnou součástí jaderné elektrárny a zajišťují přenos tepla mezi primárním a sekundárním okruhem, aniž by došlo ke kontaminaci sekundární vody. Projekt VVER-1200 generace III+ má celkem čtyři parogenerátory ve čtyřech smyčkách. Uvnitř kovového tělesa parogenerátoru o délce 15 metrů a průměru 4 metry je 11 tisíc teplosměnných trubiček, kterými obíhá primární voda. Kdybychom všechny tyto trubičky o průměru 16 milimetrů položili za sebe, budou mít délku celkem 148,5 kilometru.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Akkuyu je první jadernou elektrárnou stavěnou podle modelu BOO (build-own-operate), kdy jedna firma elektrárnu projektuje, staví, vlastní i provozuje. Podle projektu by po svém spuštění měla vyrábět ročně 35 TWh elektřiny, což odpovídá zhruba 10 % turecké spotřeby. Elektrárna splňuje všechny bezpečnostní požadavky světové jaderné komunity, které jsou obsaženy v normách Mezinárodní agentury pro atomovou energii, mezinárodní skupiny pro jadernou bezpečnost INSAG a organizace evropských provozovatelů jaderných bloků EUR.

Do výstavby jaderné elektrárny Akkuyu jsou zapojeny české firmy podobně, jako je tomu i v případě ostatních bloků VVER-1200 stavěných Rosatomem v různých zemích světa. Společnost Sigma Group má dobré vyhlídky na vítězství v tendru na dodávku čerpací techniky v hodnotě cca 15 milionů eur. Dále společnost MICo dodá tlakové nádoby za asi 7,1 milionů eur a ŽĎAS výkovky pro výrobu hlavních cirkulačních čerpadel. Společnost ZPA Pečky vyrábí servopohony a společnost Arako armatury.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…