Rosatom: V Atommaši spojili díly reaktorové nádoby VVER-TOI pro JE Kurská II

16.09.2020 10:06

Ve společnosti Atommaš (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) proběhla klíčová etapa výroby tlakové nádoby reaktoru pro 1. blok jaderné elektrárny Kurská II.

Rosatom: V Atommaši spojili díly reaktorové nádoby VVER-TOI pro JE Kurská II
Foto: Rosatom
Popisek: Reaktorová nádoba VVER-TOI ve výrobním podniku Atommaš

Pracovníci pomocí těžkotonážního jeřábu přiložili dva díly tlakové nádoby k sobě, takže jsou nyní připraveny na finální svar.

Reaktorová nádoba vzniká spojováním několika dílů. Spodní část se nyní skládá z prstence a dna a váží 160 tun. Vrchní část je tvořena prstenci s nátrubky a otvory a váží 180 tun. Nyní byly obě části přiloženy k sobě s přesností na 1 milimetr. Následovat bude jejich spojení svarem dohromady, přičemž bude svařovaná oblast udržována při teplotách 180 až 300 stupňů Celsia, aby byl svar co nejkvalitnější.

Souběžně s výrobou tlakové nádoby reaktoru probíhá i výroba vnitroreaktorových komponent a víka s horním blokem.

Reaktor je komponentou první bezpečnostní třídy. Jde o válcovou nádobu s eliptickým dnem a uvnitř ní se nachází aktivní zóna. Nahoře je nádoba uzavřena víkem s pohony regulačních a havarijních orgánů a otvory pro vývod kabelů vnitroreaktorového měření. V horní části nádoby se nachází nátrubky, ke kterým bude upevněno potrubí přivádějící a odvádějící primární chladicí vodu a potrubí pro doplňování vody do reaktoru, pokud by se v hlavním cirkulačním potrubí objevila netěsnost.

První a druhý blok elektrárny Kurská II jsou pilotními bloky technologie VVER-TOI generace III+ a v oblasti bezpečnosti splňují požadavky a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii a dalších mezinárodních organizací. Jde o nový projekt představující evolučního následovníka reaktorů VVER-1200. Kromě zvýšení úrovně bezpečnosti došlo také k jejich technické a ekonomické optimalizaci.

Výstavby elektrárny Kurská II se budou účastnit i české firmy. Podle smlouvy z roku 2017 dodá firma SIGMA DIZ z Lutína pro tento projekt čtyři hlavní čerpadla pro chlazení kondenzátorů a osm čerpadel technické vody důležité pro chlazení důležitých spotřebičů sekundárního okruhu. Dodávka má celkovou hodnotu 8 milionů eur (v přepočtu zhruba 210 milionů korun). V roce 2019 sem byly přes partnerské společnosti dodány kabely vyrobené společností Kabelovna Kabex z Holýšova.

České firmy mají zkušenosti i s reaktory VVER-1200, které používají velké množství komponent stejných jako VVER-TOI. Například pro již zmiňovanou elektrárnu Novovoroněžská II dodaly zboží v přepočtu za více jak 1,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…