Rosatom a Srbsko podepsaly balík dohod o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie

17.01.2019 18:17

Mezi ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom a Srbskem byl 17. ledna podepsán balík dohod, který umožní realizovat společné projekty v oblasti mírového využívání jaderné energie: mezivládní dohoda o spolupráci v oblasti využívání jaderné energie na základě ověřených a inovativních technologií a společné prohlášení o strategickém partnerství při výstavbě srbského Centra jaderného výzkumu, technologií a inovací.

Rosatom a Srbsko podepsaly balík dohod o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie
Foto: Rosatom
Popisek: Centrum jaderného výzkumu a technologií, které Rosatom postaví v Bolívii

Za ruskou stranu dokumenty podepsal generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov a za srbskou stranu ministr zodpovědný za technologický rozvoj Nenad Popović. Slavnostní ceremonie proběhla za přítomnosti prezidentů obou zemí, Vladimira Putina a Alexandra Vučiće.

„Dnes pokládáme pevný základ pro rozvoj oborů s vysokou technologickou náročností v Srbsku, a to na dlouhé roky dopředu. Zvýšení efektivity hospodářství, rozvoj zemědělství, lékařské péče a kvality života si lze jen těžko představit bez použití mírových jaderných technologií. Podepsaná mezivládní dohoda znamená zahájení úzké a konkrétní spolupráce v oblasti inovací, digitalizace, vědy a výzkumu s naším historickým partnerem, Ruskem,“ uvádí Nenad Popović.

Podle mezivládní dohody budou obě země spolupracovat v širokém rozsahu oblastí, např. při vytváření a modernizaci srbské jaderné infrastruktury, při projektování, výstavbě a modernizaci výzkumných reaktorů, při rozvoji jaderné medicíny. Dále mezi ně patří: základní a aplikovaný výzkum v oblasti jádra, inovace, nové a digitální technologie, aplikace radiačních technologií v zemědělství a průmyslu a vzdělávání a školení odborníků.

„Srbsko má unikátní potenciál a zkušenosti v oblasti rozvoje a aplikace jaderných technologií. Určili jsme projekty, které spojí ruské a srbské specialisty a technické kompetence. Konkrétně jde o realizaci projektu na výstavbu Centra jaderného výzkumu, technologií a inovací, které dá silný impulz nejen ke spolupráci Srbska a Ruska v celé řadě oborů od lékařství až po průmysl a zemědělství, ale také poslouží jako platforma pro spolupráci na úrovni celé střední Evropy. Ve všech projektech budou bezpodmínečně dodržovány nejvyšší normy jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, přičemž zásadní roli při přípravě těchto norem a standardů hraje MAAE,“ říká Alexej Lichačov.

Podepsaná dohoda stanovuje, že budou založeny společné pracovní skupiny, které budou mít na starosti realizaci spolupráce ve výšeuvedených směrech, takže budou řešit provádění výzkumných prací, výměnu odborníků, pořádání odborných seminářů a konferencí, školení specialistů z výzkumné a technické oblasti, dodávky komponent, materiálů a přístrojů.

Mezivládní dohoda navazuje na společné prohlášení o principech spolupráce v oblasti inovací a technologického rozvoje spojeného s mírovým použitím jaderné energie, které bylo podepsáno 15. května 2018 během mezinárodního fóra Atomexpo 2018 v Soči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…