Rosatom dokončil zkoušky nové modifikace jaderného paliva pro maďarskou a finskou JE

05.12.2018 13:50

V experimentálním a výzkumném oddělení společnosti Gidropress (součást struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) byly dokončeny zkoušky odolnosti maket palivových kazet s optimalizovaným vodo-uranovým poměrem pro reaktory VVER-440.

Rosatom dokončil zkoušky nové modifikace jaderného paliva pro maďarskou a finskou JE
Foto: red
Popisek: Rosatom

Nová modifikace paliva 2. generace je určena pro maďarskou jadernou elektrárnu Paks a finskou Loviisa. Vývoj probíhá dle smluv Palivové společnosti Rosatomu TVEl s jejími zahraničními zákazníky.

Zkoušky odolnosti jsou z pohledu zákazníka jednou z nejdůležitějších etap vývoje. Jejich výsledky ukazují, jak se konstrukční materiály chovají za podmínek blízkých těm, které panují v aktivní zóně reaktoru během provozu. V rámci zkoušek se v průběhu 1500 hodin zkoumalo chování maket v proudu chladiva, jehož parametry v maximální možné míře odpovídaly provozním, jak z pohledu rychlosti průtoku, teploty a tlaku, tak i změnám objemu průtoku.

Zkoušky byly hodnoceny podle výsledků kontroly maket na speciálním zařízení a byly představeny finskému a maďarskému zákazníkovi v rámci návštěvy zástupců finské společnosti Fortum Power and Heat, maďarské jaderné elektrárny Paks a maďarského dozorného úřadu. Během návštěvy bylo řečeno, že zvolená technická řešení (pro imitaci podmínek uvnitř kazet charakteristickým pro vyhořelé jaderné palivo) umožnila prověřit a potvrdit práceschopnost nově vyvinuté konstrukce paliva ve všech etapách jeho provozu.

Nová modifikace jaderného paliva druhé generace pro reaktory VVER-440 umožní zvýšit objem chladiva v aktivní zóně reaktoru a optimalizovat vodo-uranový poměr, což se pozitivně odrazí na technických a ekonomických ukazatelích provozu bloku.

„Základem nového paliva pro jaderné elektrárny v Maďarsku a Finsku je jednotné technické řešení, které umožňuje Palivové společnosti Rosatomu TVEL vyrábět exkluzivní konečné produkty přímo na míru konkrétnímu palivovému cyklu a individuálním požadavkům zákazníka. Použité technické řešení umožňuje buďto dosáhnout při provozu elektrárny úspor díky snížení počtu palivových kazet, nebo snížit míru obohacení uranu,“ řekl viceprezident pro vědeckou a technickou činnost společnosti TVEL Alexandr Ugrjumov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …