Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao

11.03.2019 19:00

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200.

Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao
Foto: Rosatom
Popisek: Jaderná elektrárna Tchien-wan

7. března byl s čínskou společností CNNC podepsán generální kontrakt na 7. a 8. blok jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) a kontrakt na technický projekt 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Sü-ta-pao (angl. Xudabao). Druhá zmíněná lokalita je pro Rosatom zcela nová a dokládá spokojenost čínské strany s již dodanými bloky typu VVER.

Nové kontrakty navazují na rámcové smlouvy podepsané v červnu 2018. S výstavbou jaderných elektráren v Číně začal ruský jaderný průmysl již v roce 1999 a rovnou svým v té době nejmodernějším projektem. Šlo o první dvojici bloků elektrárny Tchien-wan s reaktory VVER-1000, které mají jako první na světě instalovaný lapač taveniny. Ten slouží jako jakýsi bezpečnostní systém poslední instance a zabrání tomu, aby se roztavené jaderné palivo v důsledku těžké havárie, dostalo do životního prostředí, i když selže naprosto vše, co inženýři připravili jako ochranu elektrárny.

Tato dvojice bloků vyrábí elektřinu od roku 2006 a 2007. Navázalo se na ně výstavbou dalších dvou bloků stejného typu, které byly spouštěny v letech 2017 a 2018. Další bloky budou již typu VVER-1200, který se řadí ke generaci III+ a který posiluje roli pasivních bezpečnostních systémů. Po dokončení všech osmi bloků této elektrárny se s výkonem přesahujícím 8000 MWe zařadí mezi nejvýkonnější jaderné elektrárny světa.

Novinkou pro Rosatom je lokalita Sü-ta-pao, která byla původně určena pro americké reaktory AP1000. V blízké době se začít stavět dva bloky podle amerického projektu, ale další dvojice bloků byla změněna na VVER-1200.

Čínský jaderný trh není neznámý ani pro české firmy, které se na něj dostaly přes projekty Rosatomu. Firmy sídlící v Česku sem od roku 2002 dodávají svou produkci do lokality Tchien-wan. Například firmy Armatury Group, Modřany Power a MSA dodaly armatury, Sigma Group čerpací techniku, Kabelovna Kabex kabely, ZPA Pečky elektropohony a Vítkovice díly parogenerátorů a vysokotlaké ohříváky.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…