Rosatom vyrobil prototyp paliva pro svůj malý reaktor RITM-200N

22.10.2021 11:48 | Tisková zpráva

První zkušební palivová kazeta pro reaktor RITM-200N byla vyrobena 21. října 2021 v podniku MSZ, spadajícím do palivové divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Reaktor je základem první moderní jaderné elektrárny malého výkonu, která bude v roce 2028 dokončena v Jakutsku.

Rosatom vyrobil prototyp paliva pro svůj malý reaktor RITM-200N
Foto: red
Popisek: Rosatom

Cílem výstavby malé jaderné elektrárny je rozvoj infrastruktury v odlehlé oblasti Sibiře, díky kterému obyvatelstvo a průmysl získají moderní ekologický zdroj stabilní elektřiny za dostupnou cenu. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Je zásadní pro zahájení nových komerčních projektů spočívajících především v těžbě nerostných surovin. Výkon elektrárny bude dosahovat 55 MWe a doba provozu klíčových zařízení bude 60 let.

Základem projektu je referenční technologie RITM-200, vyvinutá na základě dlouholetých zkušeností s reaktory pro jaderné ledoborce. Pilotní ledoborec Arktika se dvěma reaktory nového typu byl uveden do provozu v říjnu 2020, takže provozovatel už získává první provozní zkušenosti s novou technologií. Dalších osm reaktorů budou používat ledoborce, které jsou nyní stavěny podle projektu 22220.

Vývojem paliva pro pozemní verzi reaktorů označovanou RITM-200N se zabývá TVEL, palivová společnost Rosatomu. Výstavbu má potom na starosti Rusatom Overseas, dceřiná firma Rosatomu pro export jaderných technologií.

Výstavba pilotní malé jaderné elektrárny v Jakutsku má být podle plánu dokončena v roce 2028 a výroba paliva se naplno rozjede v roce 2025. Počítá se s tím, že palivo pro první zavážku bude připraveno v roce 2026. Před spuštěním sériové výroby musí zkušební kazeta a makety paliva pro RITM-200N podstoupit nezbytné zkoušky.

Jaderné elektrárny malého výkonu patří do perspektivních oblastí činnosti Rosatomu. Jsou určeny pro zásobování energiemi odlehlých oblastí, které nemají rozvinutou jednotnou přenosovou soustavu a kde by nedávala smysl výstavba velkého bloku. Díky nim může i odlehlý region získat stabilní zdroj ekologicky čisté energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…