Rota aktivních záloh Vojenské policie zahájila svůj výcvik na Dnech NATO

23.09.2015 13:57

Do zabezpečení Dnů NATO se poprvé zapojila také desítka příslušníků roty aktivních záloh Vojenské policie. Doplnili si tak cvičení, které jinak dvakrát ročně absolvují na odborné škole Vojenské policie ve Vyškově.

Rota aktivních záloh Vojenské policie zahájila svůj výcvik na Dnech NATO
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

„Po příjezdu na letiště v Mošnově se nejdříve seznámili s prostorem a úkoly policejní ochrany, které budou plnit,“ uvedl velitel policejního zabezpečení kapitán Jaroslav Tomášek. Ve smíšených hlídkách po boku vojenských policistů Velitelství Vojenské policie Olomouc střežili vojenskou techniku, hlídkovali, pomáhali pořadatelské službě při uzavírání areálu. Byli připraveni poskytnout první pomoc při střetu jedné z návštěvnic se srnou nebo zatoulaným dětem najít rodiče.

„Při obchůzce jsem potkal malého plačícího chlapce s telefonem v ruce. Mluvil se svým otcem, ale nedařilo se jim najít jeden druhého. Přitom od sebe nebyli dál než třicet metrů. Půjčil jsem si od něho telefon a s otcem se domluvil. K šťastnému shledání došlo zanedlouho poté,“ prozradil nadporučík Michal Zatloukal, velitel roty aktivních záloh Vojenské policie.

Do Mošnova dorazil i zástupce velitele roty aktivních záloh Vojenské policie nadporučík Jiří Doležel. Členem roty je od jejího vzniku v roce 2006. Projektový manažer, podnikatel a soudní znalec v jedné osobě přijel ze Šternberku. Vstřícný přístup zaměstnavatele je nezbytným, ne však jediným důvodem jeho přítomnosti na cvičení. „Vybral jsem si prestižní složku, a tou je Vojenská policie. Být zařazen u aktivních záloh vnímám jako jistou seberealizaci a projev vlastenectví, určité plnění své občanské povinnosti vůči státu a společnosti v době, kdy většina ostatních občanů nahlíží na obranu vlasti, bezpečnost a řešení krizových situací jako druhořadou věc,“ řekl Doležel. Velmi dobře vnímá zapojení aktivních záloh při akci na veřejnosti, protože jde o praktické a reálné nasazení.

Rota se nyní  připravuje ve Vyškově

Desítka vybraných příslušníků aktivních záloh poté z Mošnova odjela do Vyškova a přidala se ke svým kolegům. V pondělí celá rota začala přípravu na Odborné škole Vojenské policie. Během týdne je čeká mimo jiné průběžná zkouška, která prověří jejich znalosti z policejní administrativy, dopravní služby a provádění služebních zákroků. Ředitelé, manažeři, advokáti, učitelé, piloti, státní zástupci či technici tak budou mít možnost dokázat svým instruktorům, jak vnímavými studenty a odhodlanými budoucími vojenskými policisty jsou.

Aktivními zálohami Vojenské policie se staly během její devítileté existence i čtyři ženy, které však postupně daly přednost studiu, mateřské dovolené nebo musely odejít ze zdravotních důvodů. V současné době je rota výhradně mužskou záležitostí, což by se v dohledné době mohlo změnit.

Že to příslušníci roty aktivních záloh Vojenské policie myslí vážně, to je víc než jasné. Aby se mohli podělit o zážitky z průběžných cvičení, připravují vlastní webové stránky http://www.azvp.cz/, na kterých zanedlouho zveřejní první příspěvky.


Co musí umět aktivní zálohy Vojenské policie

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o příslušníky Vojenské policie, ale není tomu tak. I když nosí černý baret, kterým prokazují svoji přítomnost ke složce a černý opasek s donucovacími prostředky, vojenskými policisty se mohou stát až po úspěšném absolvování tříleté přípravy, která je zakončena závěrečnými zkouškami a komplexním cvičením. Takové cvičení musí simulovat situace, které se budou co nejvíce přibližovat reálným podmínkám, se kterými by se mohli v budoucnu setkat. Řízení provozu na pozemní komunikaci, činnost na místě dopravní nehody, doprovod a ochrana vojenských kolon, zastavování vozidel a jejich kontrola, v neposlední řadě provádění služebních zákroků ve vojenském objektu.

Dvakrát ročně absolvují cvičení na Odborné škole Vojenské policie ve Vyškově, kde postupně musí zvládnout nejen taktiku, topografii, zdravotnickou a spojovací přípravu, ale zejména základy práva a kriminalistiky, psychologii, střeleckou přípravu, služební zákroky a činnost spojenou s dopravní, pořádkovou a ochrannou službou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…