Rozděleni železnou oponou – Český rozhlas k 17. listopadu pořádá koncert a vydává knihu

11.11.2015 7:31

Český rozhlas uctí i v letošním roce výročí sametové revoluce uspořádáním koncertu a vydáním knihy, která se tematicky věnuje tomuto období. V úterý 17. listopadu zahrají v rozhlasovém Studiu 1 na pražské vinohradské třídě Dáša Vokatá a Roman Dragoun. Publikace nazvaná „Rozděleni železnou oponou“ navazuje na stejnojmenný rozhlasový cyklus odvysílaný na stanici ČRo Plus.

Rozděleni železnou oponou – Český rozhlas k 17. listopadu pořádá koncert a vydává knihu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas se již tradičně zapojí do oslav 17. listopadu a ve svém vinohradském Studiu 1 uspořádá koncert spojený s prezentací knihy ‚Rozděleni železnou oponou‘. Akci tentokrát zahájí Martin Gärtner, chargé d’affaires rakouského velvyslanectví a zástupce německého velvyslanectví. Právě Rakousko totiž bylo zemí, která byla mimořádně vstřícná vůči disidentům a politicky pronásledovaným v komunistickém Československu,“ uvedl prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. 

Knihu „Rozděleni železnou oponou“ vydalo nakladatelství Radioservis. Jejími autory jsou Ivana Denčevová, Michal Stehlíka a kol. Publikace navazuje na stejnojmenný rozhlasový cyklus odvysílaný na stanici Český rozhlas Plus. Jde příběhy pěti otců a jedné matky, které od jejich dětí rozdělila železná opona: rozhlasového komentátora Slávy Volného, spisovatele Jiřího Gruši, filozofa a psychologa Jiřího Němce, herce a dramatika Pavel Landovského, politika a politologa Zdeňka Mlynáře a rozhlasové a televizní publicistky Otty Bednářové.

„Kniha zahrnuje nejen životní a profesní příběhů těch, kteří byli zbaveni možnosti žít ve své zemi v období komunistického režimu, vzpomínky jejich dětí a přátel z doby exilu, ale také pohledy odborníků na dotyčné osobnosti a kapitoly, které se zabývají rolí Státní bezpečnosti v životě dotyčných. Součástí knihy jsou fotografie a dopisy ze soukromých archívů, ukázky dobových tisků a další archivních materiálů,“ uvedla její autorka Ivana Denčevová.

Na jednotlivých textech publikace se podíleli: Lída Rakušanová, Mojmír Jeřábek, Aleš Havlíček, Vladimír Just, Jiří Hoppe, Prokop Tomek, Tomáš Vilímek, Mirek Vodrážka a Tereza Pavlíčková. Součástí knihy je také CD se záznamy odvysílaných pořadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…