Rozhlasoví symfonici vyrážejí na třítýdenní turné po Japonsku

15.06.2015 14:32

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) odjíždí 17. června na třítýdenní japonské turné. Do země vycházejícího slunce vyráží už po jedenácté a shodou okolností zde tentokrát odehraje jedenáct vystoupení v prestižních koncertních síních od Ósaky či Sappora až po Tokio. Tradičně během nich zazní hudba Dvořáka či Smetany, na programu budou i díla Beethovena, Rachmaninova a Chopina.

Rozhlasoví symfonici vyrážejí na třítýdenní turné po Japonsku
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Na turné se nesmírně těším, už pro zážitky, které jsem si z Japonska přivezl před dvěma lety. SOČR tehdy reprezentoval Český rozhlas a Českou republiku na nejvyšší umělecké i společenské úrovni, přístupu hudebníků jsem si nesmírně považoval a upřímně říkám, že to pro mě byl jeden z vůbec nejkrásnějších zájezdů v mé kariéře,“ uvedl šéfdirigent SOČR Ondrej Lenárd, pod jehož vedením se japonské turné uskuteční.

Na programu japonského turné bude tradičně Smetanova Vltava, jednou zazní i kompletní cyklus Má vlast. Dále jsou pro japonské publikum připraveny Dvořákovy symfonie č. 8 „Anglická“ a č. 9 „Novosvětská“ a Beethovenovy symfonie č. 5 a 7. Dojde také na Chopinův První a Rachmaninovův Druhý klavírní koncert se sólisty z Japonska (Ayako Uehara, Shinya Kiyozuka, Fujiko Hemming) a Spojených států (Sean Kennard).

K repertoárové skladbě šéfdirigent Lenárd dodal: „Občas zaznamenám údiv některých Evropanů nad opakovanými žádostmi Japonců o provedení populárních skladeb Dvořáka či Smetany. Já jim ovšem rozumím – víte, dobrého se člověk nikdy nenasytí. Ta hudba je skutečně balzámem, přijímají ji jako skvost, manu pro svůj duševní a duchovní život. A věřte, že náš orchestr ji uvádí se stálým zaujetím a okouzlením; nepochybně i díky vděčnému publiku.“

Během tří týdnů zavítají rozhlasoví symfonici do jedenácti japonských měst. Vystoupí mimo jiné ve slavné Suntory Hall v Tokiu, kam se vejde na dva tisíce diváků a kterou například dirigent Herbet von Karajan označoval jako „klenotnici zvuku“. Dále SOČR zahraje v Symphony Hall v Ósace, Concert Hall Kitara v Sapporu, Aichi Arts Center Concert Hall v Nagoji nebo v Acros Fukuoka Symphony Hall.

„V příštím roce uplyne 90 let od založení Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Japonské turné je předehrou k oslavám této význačné události a současně potvrzuje výjimečné postavení rozhlasového orchestru, který patří k předním a zároveň nejstarším českým tělesům. Naši symfonici si vydobyli díky nápadité dramaturgii a své umělecké úrovni významné postavení v českém koncertním životě i v zahraničí,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Finále japonského turné se zúčastní i štáb režiséra České televize Martina Kubaly, který připravuje dokument k 90. výročí založení rozhlasového orchestru. Zpět do České republiky SOČR přicestuje 6. července.

Program turné:

20. 6.: Yamaguchi

21. 6.: Ósaka

23. 6.: Sapporo

24. 6.: Aomori

25. 6.: Morioka

27. 6.: Tokio

30. 6.: Kanazawa

1. 7.: Nagoja

3. 7.: Wakayama

4. 7.: Fukuoka

5. 7.: Kagoshima

 

Dirigent:

Ondrej Lenárd

 

Sólisté:

Ayako Uehara, Sean Kennard, Shinya Kiyozuka, Fujiko Hemming – klavír

 

Uváděné skladby:

Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 5 c moll, op. 67 „Osudová“

Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 7 A dur, op. 92 

Antonín Dvořák: Symfonie č. 8 G dur, op. 88

Antonín Dvořák:  Symfonie č. 9 e moll, op. 95

Fryderyk Chopin: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 e moll, op. 11

Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll, op. 18

Bedřich Smetana: Vltava (jednou celý cyklus Má vlast)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…