Rusko, Bangladéš a Indie rozšiřují spolupráci při výstavbě JE Rooppur

12.03.2018 15:07

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom 1. března 2018 podepsala s bangladéšským ministerstvem vědy a technologií a indickým ministerstvem energetiky memorandum o porozumění při spolupráci během výstavby jaderné elektrárny Rooppur s reaktory VVER-1200 v Bangladéši.

Rusko, Bangladéš a Indie rozšiřují spolupráci při výstavbě JE Rooppur
Foto: Rosatom
Popisek: Pokládání výztuže základů reaktorové budovy JE Rooppur

Z ruské strany memorandum podepsal náměstek generálního ředitele a ředitel pro mezinárodní činnosti Rosatomu Nikolaj Spasskij a dalšími signatáři byli velvyslanec Bangladéše v Rusku Saiful Hoque a velvyslanec Indie v Rusku Pankaj Saran.

Rosatom Bangladéši dodává jadernou elektrárnu Rooppur na klíč. Generálním dodavatelem je společnost Atomstrojexport (součást inženýringové divize Rosatomu), která bude dle smlouvy realizovat následující práce: projektování, výrobu a dodávky komponent, výstavbu, montáž, přípravu ke spuštění a uvádění do provozu.

Memorandum otevírá možnost k zapojení bangladéšských a indických odborníků do realizace projektu. Součinnost bude probíhat v oblastech přípravy a vzdělávání odborníků, přenosu zkušeností a konzultačních služeb. Indické společnosti by se mohly podílet i na stavebních a montážních pracích a na dodávkách materiálů a komponent (s výjimkou jaderného ostrova).

„Podpis memoranda má velký význam jak pro průmysl, tak pro naše země celkově. Jsme přesvědčeni, že jde o první krok k tomu, aby byl v tomto regionu vytvořen nový program perspektivní spolupráce. Rosatom je připraven ke spolupráci při realizaci různých projektů a nové memorandum to potvrzuje,“ uvádí Spasskij.

Výstavbu jaderné elektrárny Rooppur realizuje Rosatom podle mezivládní dohody o spolupráci podepsané v roce 2011. Budou ji tvořit dva bloky typu VVER-1200, které patří ke generaci III+, mají zlepšené technické a ekonomické charakteristiky a odpovídají nejnovějším požadavkům na bezpečnost a spolehlivost. Referenčním projektem je 1. blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II.

Lokalita Rooppur se nachází na břehu řeky Padma přibližně 160 kilometrů od Dháky, hlavního města země. V letech 2015 a 2016 probíhaly na staveništi přípravné práce, byla vypracovávána stavební dokumentace a podklady pro žádosti o schválení lokality a vydání stavebního povolení. V listopadu 2017 bylo zahájeno betonování základů reaktorové budovy 1. bloku, čímž výstavba oficiálně započala. Podle plánu má být první blok spuštěn v roce 2023 a druhý o rok později.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…