Rychlé tipy ke snížení stresu a zastavení úzkosti

11.09.2020 14:29

Stejně jako příšery pod postelí stres a úzkost kradou klidný noční odpočinek téměř 70 milionům Američanů. Úzkost může také sabotovat vaši důvěru, přeměnit váš žaludek na uzly a ovlivnit vaši celkovou pohodu.

Rychlé tipy ke snížení stresu a zastavení úzkosti
Foto: Pixabay
Popisek: Stres, ilustrační foto

Můžete začít potlačovat nepříjemné následky stresu a úzkosti vyzkoušením těchto tipů:

Pamatujte: I tohle půjde

Hromadí se prádlo, dítě má horečku a váš šéf chtěl včera tu zprávu. Zní to povědomě? Nikdo není bez stresu a příliš mnoho stresu může vést k nadměrným obavám, nervozitě, strachu, rozrušení žaludku nebo obtížnému dýchání. Prvním krokem k překonání těchto negativních pocitů je uznání, že prožíváte velmi častý emoční stav, který je nejčastěji označován jako úzkost. (Další informace o známkách úzkosti.) I když je to nepříjemné, tyto negativní pocity pominou. Boj s úzkostí ji může jen posílit; paradoxně přijetí toho, že pociťujete úzkost, pomáhá aktivovat přirozenou relaxační reakci těla.

Naučte se, jak se uklidnit

Představte si, že jdete po přírodní stezce, jen aby vás viděl vrčící medvěd grizzly – nebo ještě hůř, váš šéf požadující tuto zprávu. Když čelíme situaci vyvolávající úzkost, sympatický nervový systém našeho těla automaticky spouští fyziologické změny. Naše dýchání se zrychluje, vylučuje se adrenalin a naše srdce začíná závodit. Tento přirozený mechanismus přežití – nazývaný odezva uteč nebo bojuj – nám má pomoci uniknout ze skutečné, život ohrožující nouze. Když je však hrozba představitelná (např. tuto prezentaci zbombarduji a každý bude vědět, že jsem podvodník), reakce na uteč nebo bojuj je zbytečná a velmi nepříjemná.

Uklidňující techniky, které snižují stresovou reakci:

  • Membránové dýchání. Jedním z nejúčinnějších způsobů aktivace relaxační reakce je snížení srdeční frekvence. Protože nemůžeme dobrovolně změnit náš puls, je zapotřebí konkrétnějších opatření. Rychlou srdeční frekvenci lze snížit technikami hlubokého dýchání. Nejčastěji používanou strategií je dýchání stahováním bránice, vodorovného svalu na hrudi, který se nachází těsně nad dutinou žaludku.
     
  • Pozitivní self-talk. Pokud by vám malé dítě řeklo, že je nervózní z toho, že příští den půjde do školy, co byste řekli? Určitě byste neřekli něco jako: „Měl bys být nervózní, protože tě nikdo nemá rád.“ Je to proto, že intuitivně víme, jak pomáhat ostatním v boji se stresem, často lépe, než jsme si kdy pomohli sami. Chcete-li zvýšit své emocionální pohodlí, je nutné cvičit uklidňující a realistický rozhovor. Při úzkosti si procvičujte fráze jako „Tento pocit pomine“; „Dostanu se přes to“; „Jsem teď v bezpečí“; „Teď cítím úzkost, ale mám sílu se uklidnit“; a „Cítím, jak se mi tep zpomaluje.“
     
  • Uvolnění svalů. Stres způsobí, že se vaše svaly napnou a stanou se napnutými. Chcete-li zvýšit uvolněný stav a fyzické pohodlí, napněte a uvolněte svaly počínaje největší svalovou skupinou.

Zkontrolujte svou stravu

To, co jíme a pijeme, má dopad na náš emoční stav. Potraviny nejvíce spojené se zhoršující se úzkostí jsou ty, které obsahují kofein a alkohol. Studie prokázaly, že i když jsou konzumovány v malém množství, stimulační účinky kofeinu mohou vyvolat úzkost, vyvolat záchvaty paniky a zvýšit pocit nervozity a podrážděnosti. Kofein také způsobuje fyzické příznaky, jako je třes a třes. Náhlé vyloučení kofeinu ze stravy však může vést k abstinenčním příznakům, jako jsou bolesti hlavy, neklid a podrážděnost, takže je důležité postupně snižovat spotřebu. Podobně, i když se alkohol často konzumuje, aby „pomohl upustit páru“, dehydratuje tělo, a nakonec zvyšuje úzkost.

Kromě toho mohou alternativní organické produkty, jako je legální konopný olej, pomoci při lepším spánku, pokud se používají při vaření.

Pohybujte se

Většina z nás ví, že cvičení je dobré pro naše fyzické zdraví. Za posledních několik desetiletí výzkum naznačuje, že cvičení může být ještě účinnější než léčba. Bylo prokázáno, že udržování pravidelného (zdravého, neobsedantního) cvičebního režimu snižuje stres, zlepšuje náladu, zvyšuje sebevědomí a zvyšuje hladinu energie. Během cvičení tělo uvolňuje chemikálie nazývané endorfiny, které interagují s receptory v mozku a způsobují euforické pocity a snižují fyzickou bolest.

Více spánku

Téměř každý se po špatném nočním spánku cítí trochu rozhozený. Narušený spánek je běžný u mnoha emočních poruch a je těžké vědět, který začal jako první – stres nebo špatný spánek. Studie z University of Pennsylvania ukázala, že ztráta pouhých několika hodin spánku zvyšuje pocity stresu, hněvu, smutku a vyčerpání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…