SANEP: Důvěra členům vlády - duben 2019

07.05.2019 14:37

Premiér Andrej Babiš se v důvěře mírně propadl, ale stále se těší přízni více jak čtyřiceti šesti procentům domácí populace. Nejhůře v dubnu dopadla dnes již bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

SANEP: Důvěra členům vlády - duben 2019
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak ukázal dubnový průzkum hodnocení důvěryhodnosti ministrů, tedy provedený před výměnou tří ministrů vládního kabinetu, nejlépe hodnoceným členem vlády je nadále samotný premiér Andrej Babiš, který získal v souhrnu 46,2% kladných hlasů obyvatel ČR. To je ovšem o 2,5 procentního bodu méně v porovnání s únorovým šetřením společnosti SANEP. Na vině mohou být kauzy, které premiéra Andreje Babiše dlouhodobě provázejí. I přesto se však Andrej Babiš těší nadále velmi silné důvěře domácí populace a z dlouhodobého hlediska lze říci, že jej kauzy a kritika opozice v očích veřejnosti spíše posilují.

Na druhé pozici setrvává ministryně financí Alena Schillerová, a to s dubnovou důvěrou v souhrnu 37,6% kladných hlasů, což je nárůst o 3,3% ve srovnání s únorovými hodnotami.

Mezi nejlépe hodnocené ministry se řadí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se souhrnným ziskem 32,6% kladných hlasů a ministr životního prostředí Richard Brabec se ziskem 32,2%kladných hlasů.

První čtyři nejlépe hodnoceni členové vlády premiéra Andreje Babiše jsou v barvách hnutí ANO. Prvním nejlépe hodnoceným ministrem menšinové vlády v barvách koaliční sociální demokracie je na pátém místě předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (25,2%), za nímž následuje stranický kolega ministr zemědělství Miroslav Toman (23,5%), který se aktuálně nejvíce zviditelnil v kauzách závadného masa z Polska a aktuálně brojí proti dvojí kvalitě potravin.

Poměrně zajímavé je hodnocení ministra kultury Antonína Staňka, který v dubnu získal v souhrnu 21,8% kladných hlasů. Antonín Staněk v dubnu odvolal šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa, za což sklízí od odborné veřejnosti kritiku. Průzkum společnosti SANEP zachytil reakci na odvolání Jiřího Fajta a Michala Soukupa až v samotném závěru sběru dat a nelze tak říci, že výsledné hodnoty reflektují plně tuto událost, nicméně o to bude zajímavější srovnání dubnových hodnot s dalším sběrem dat, který již plně zachytí reakci široké veřejnosti. Ta se ovšem ve svém důsledku může diametrálně lišit od názoru odborné veřejnosti.

Nejhůře hodnoceným členem vlády byla v dubnu dnes již bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (10,1%), která si zjevně nezískala sympatie veřejnosti za svůj výrok, že si Češi mohou za drahá data sami. Nicméně nízké dubnové hodnocení Marty Novákové vychází i z dříve avizovaného jejího odchodu z ministerského postu.

Ve srovnání s únorovým šetřením společnosti SANEP si nejvíce polepšil ministry zdravotnictví Adam Vojtěch (+5,4%). Naopak největší propad zaznamenala dnes již bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (-8,3%).

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 13.–20.4.2019 na vybrané skupině 2.175 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu s více jak 220 tisíc registrovanými uživateli, 21.397 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…