SANEP: Hamáčka podporuje coby předsedu ČSSD valná většina voličů a sympatizantů této strany

07.04.2021 13:45

Exkluzivní průzkum - Volba předsedy ČSSD, důvěra předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi

SANEP: Hamáčka podporuje coby předsedu ČSSD valná většina voličů a sympatizantů této strany
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Společnost SANEP realizovala vpořadí již druhý průzkum mezi voliči a sympatizanty České strany sociálně demokratické ohledně volby předsedy této strany na nadcházejícím volebním sjezdu, neboť se objevili další vyzyvatelé Jana Hamáčka. Respondenti byli dotazováni napříč všemi kraji v České republice a v Praze.

Před časem jako první vyzyvatel současného předsedy ČSSD Jana Hamáčka oznámil svou kandidaturu na post předsedy současný ministr zahraničních věcí a místopředseda strany Tomáš Petříček. Petříček také oznámil, že by chtěl sestavit volební tým a kandidovat jako lídr do říjnových sněmovních voleb.

Jak vyplynulo z prvního únorového průzkumu společnosti SANEP, drtivá většina voličů a sympatizantů ČSSD tehdy zcela jednoznačně podpořila stávajícího předsedu Jana Hamáčka (73,6%), zatímco necelá pětina se přiklonila k Tomáši Petříčkovi (18,1%).

Před časem oznámil svou kandidaturu také starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan a v minulém týdnu vyzvala Jana Hamáčka též bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a současná poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.

Z aktuálního dubnového šetření společnosti SANEP vyplývá, že nejsilnější pozici má i nadále současný předseda strany a mistr vnitra Jan Hamáček, kterému vyjádřilo podporu 58,4 procenta voličů a sympatizantů strany.

Na druhém místě se umístila Kateřina Valachová, kterou by v postu předsedkyně ČSSD ráda viděla necelá pětina voličů a sympatizantů strany (19,6 %). Tomáše Petříčka by nyní podpořilo pouze 10,1 procenta voličů a sympatizantů ČSSD, Břetislava Štefana pak jen pouhých 2,4 procenta.

Jak dále vyplývá z aktuálního dubnového průzkumu společnosti SANEP, Jan Hamáček má ve straně stále silnou pozici a také důvěru, kterou mu vyslovilo 63,1 procenta voličů a sympatizantů strany. ČSSD se podle aktuálních průzkumů společnosti SANEP pohybuje na úrovni 5,5 % volebních preferencí, přičemž volební potenciál této strany se pohybuje okolo 8 procent.

Kdo by měl být podle Vašeho názoru zvolen na nadcházejícím sjezdu ČSSD předsedou strany?

graf

Má ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček Vaši důvěru?

graf

Metodologie
Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden dne 1.–5. dubna 2021mezi voliči a sympatizanty České strany sociálně demokratické
Velikost respondentního vzorku: N1= 15.653; N2= 1.252 (voliči a sympatizanti ČSSD)
Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%
Respondenti byli zastoupeni v Praze a ve všech krajích České republiky
Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line
Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…