SANEP: Kauzy Moskva a Vrbětice - květen 2021

11.05.2021 10:58

Vládu podporuje třetina obyvatel a většina nechce předčasné volby. U většiny voličů vládních stran má Hamáček podporu, prezident Zeman dělí národ.

SANEP: Kauzy Moskva a Vrbětice - květen 2021
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Společnost SANEP realizovala exkluzivní průzkum, který mapoval nálady ve společnosti v souvislosti skauzou „Vrbětice“ a „Moskva“. Průzkum se také zabýval otázkou předčasných voleb, důvěry vládě či hodnocení reakcí vrcholných představitelů spojených s uvedenými kauzami, včetně reakce na vystoupení prezidenta republiky Miloše Zemana.

Jak vyplynulo z průzkumu společnosti SANEP, větší část národa by byla pro setrvání současné vlády premiéra Andreje Babiše až do konce jejího funkčního období (48,9 %), zatímco s vyslovením nedůvěry vládě a s konáním předčasných voleb by souhlasilo 44,8 procent obyvatel ČR. Pouhých 6,3 procent lidí pak vtéto otázce nemá zcela vyhraněný názor.

V průzkumu SANEP též lidé vystavili „vysvědčení“ vládě a prezidentovi republiky v souvislosti s kauzou výbuchu muničních skladů ve Vrběticích a následné reakce vlády. Od obyvatel ČR získala vláda průměrnou známku 1,8. To znamená, že drtivá většina Čechů vyjádřila souhlas a podporu s reakcí a postupem naší vlády.

Prezident Miloš Zeman pak získal známku 2,4. V případě prezidenta Zemana se ukazuje, že jakékoli jeho hodnocení vždy rozdělí republiku na takřka dva stejné nesmiřitelné tábory, stejně tak jako tomu bylo již od jeho prvního zvolení do funkce. Nutno zmínit, že v případě tohoto konkrétního hodnocení získal Miloš Zeman o nepatrně více souhlasných hlasů, pakliže bychom brali v potaz hodnotu „2,5“ jako průměr hodnocení ze škály od jedné do pěti.

Jak dále vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti SANEP, vláda ČR má v současné chvíli podporu 33,4 % lidí, zatímco 57,9 % by vládě důvěru nevyslovilo.

Průzkum společnosti SANEP se také zaměřil na nedávnou kauzu „Moskva“, která souvisí s plánovanou cestou ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy, a též s nařčením novináře Janka Kroupy, že chtěl údajně Hamáček v Moskvě „zamést pod koberec“ kauzu Vrbětice a podezření z účasti ruských zpravodajců výměnou za získání miliónů dávek ruské vakcíny proti COVID-19 Sputnik V.

Reakci a vysvětlení Jana Hamáčka v souvislosti s tímto nařčením pak hodnotili voliči volených parlamentních stran zastoupených ve Sněmovně. Od vládních stran a KSČM (tedy do nedávna strany tolerující menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše) získal Jan Hamáček průměrné ohodnocení 1,8, zatímco od opozice získal známku 3,5. Z toho vyplývá, že většina voličů vládních stran stojí za ministrem vnitra Janem Hamáčkem a jeho vysvětlení plánované cesty do Moskvy je pro ně uspokojivé. To však neplatí pro většinu voličů stran opozičních.

Jak byste zhodnotili reakci a vystoupení ministra vnitra Jana Hamáčka na kauzu „Moskva“– článek redaktora Janka Kroupy z portálu Seznamzpravy.cz?
(Ohodnoťte známkou při použití škály 1-5, přičemž 1 znamená nejlepší a 5 nejhorší hodnocení; HODNOTILI VOLIČI VOLENÝCH PARLAMENTNÍCH STRAN ZASTOUPENÝCH VE SNĚMOVNĚ)

graf

PRŮMĚRNÁ ZNÁMKA VOLIČŮ VOLENÝCH PARLAMENTNÍCH STRAN ZASTOUPENÝCH VE SNĚMOVNĚ PČR

graf

Vyjádření souhrnu kladných/záporných hodnocení
(voliči volených parlamentních stran zastoupených ve Sněmovně)
(1-2) oproti průměru a souhrnu záporných hodnocení (3-5)

graf

PRŮMĚRNÁ ZNÁMKA VLÁDNÍCH STRAN+KSČM vs. OPOZICE

graf

Jak byste zhodnotili reakci vlády na kauzu Vrbětice a vyhoštění ruských diplomatů?
(Ohodnoťte známkou při použití škály 1-5, přičemž 1 znamená nejlepší a 5 nejhorší hodnocení; reprezentativní vzorek obyvatel ČR)

graf

Jak byste zhodnotili reakci prezidenta Miloše Zemanana kauzu Vrbětice a vyhoštění ruských diplomatů?
(Ohodnoťte známkou při použití škály 1-5, přičemž 1 znamená nejlepší a 5 nejhorší hodnocení; reprezentativní vzorek obyvatel ČR)

graf

Souhlasili byste s tím, aby došlo k rozpuštění Sněmovny a byly vyhlášeny předčasné volby do Sněmovny PČR?
(reprezentativní vzorek obyvatel ČR)

graf

Má podle Vás vláda ČR vedená Andrejem Babišem Vaši důvěru?
(reprezentativní vzorek obyvatel ČR)

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 4.–10. května 2021 na vybrané skupině 2531 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let.
  • Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 23 657 dotázaných.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %
  • Respondenti byli zastoupeni v Praze a ve všech krajích České republiky
  • Průzkum byl vypracován metodou CAWI on/off-line
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…