SANEP: Téměř polovina Čechů podporuje druhou kandidaturu prezidenta Miloše Zemana

24.08.2015 17:07

Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP v souhrnu 72% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace je přesvědčeno, že prezident Miloš Zeman bude kandidovat i ve svém druhém volebním období v roce 2018.

SANEP: Téměř polovina Čechů podporuje druhou kandidaturu prezidenta Miloše Zemana
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Druhou prezidentskou kandidaturu stávajícího prezidenta Miloše Zemana si pak v souhrnu přeje 45,2% domácí populace.

Z pětice nabízených případných prezidentských kandidátů by stávajícího prezidenta Miloše Zemana aktuálně v přímé prezidentské volbě volilo 37,6% dotázaných. Václava Klause 11,3% respondentů. Nejvyšší vojenský představitel NATO, armádní generál Petr Pavel by pak aktuálně získal v hypotetické přímé prezidentské volbě 10,8% hlasů, katolický kněz, teolog a vysokoškolský pedagog Tomáš Halík 7,5% hlasů a sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach 0,8% hlasů.

Po zkušenostech s první přímou volenou hlavou státu vnímá přímou prezidentskou volbu jako správný krok k posílení přímé demokracie 40,2% dotázaných. Bez ohledu na výsledek první přímé prezidentské volby ji pak vnímá jako správné rozhodnutí 29,5% respondentů. Proti zavedení přímé prezidentské volby je pak v souhrnu 20,3% respondentů.

Druhé přímé prezidentské volby v roce 2018 se pak z aktuálního pohledu hodlá zúčastnit 59,4% veřejnosti a váhá 12,4% dotázaných.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 3.– 7.8. 2015 na vybrané skupině 2.051 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 12.719 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

 

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…