SANEP: V dubnu by volby s převahou vyhrálo hnutí ANO, z vládních stran by se do sněmovny nedostaly KDU-ČSL, STAN ani TOP 09

05.05.2023 11:58 | Tisková zpráva

Volební preference politických stran a hnutí do Poslanecké sněmovny PČR - exkluzivní průzkum, realizovaný ve dnech 20. – 26. dubna 2023

SANEP: V dubnu by volby s převahou vyhrálo hnutí ANO, z vládních stran by se do sněmovny nedostaly KDU-ČSL, STAN ani TOP 09
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem dubna vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 %, což znamená oproti březnu tohoto roku nárůst o 0,4 procentního bodu. Hnutí ANO tak nadále zůstává jednoznačně nejsilnější opoziční stranou a s velkým náskokem drtí všechny ostatní politické strany a hnutí na naší domácí politické scéně.

Na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 13,2 procentního bodu, čímž si tato strana oproti březnu pohoršila o 0,1 procentního bodu.

Třetím politickým subjektem, který by se koncem dubna letošního roku dostal do Sněmovny PČR, jsou Piráti v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 10,1 procentního bodu. Oproti březnu si tato strana připsala k dobru 0,2 procentního bodu.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17868 lidí

Čtvrtou pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jeho předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 9,4 procentního bodu, čímž si toto hnutí oproti minulému měsíci pohoršilo o 0,2 procentního bodu.

Na pátém místě by v aktuálním měření skončila strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 6,7 procentního bodu, čímž si tato strana oproti minulému měsíci polepšila o 0,3 procentního bodu.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny by se v dubnu ocitlo vládní hnutí STAN pod vedením jejího předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana, které by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadilo šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 4,7 procentního bodu.

Na sedmém místě by v hypotetických dubnových volbách skončila TOP 09, a to se ziskem 4,2 procentního bodu.

Na konci pomyslného pelotonu by se umístila vládní strana KDU-ČSL, která je součástí trojkoalice SPOLU, a to se ziskem 3,8 procentního bodu.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí, zastoupených ve Sněmovně Parlamentu České republiky, a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v dubnu letošního roku pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny PČR:

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 20. – 26. dubna 2023 na vybrané skupině v souhrnu 1.543 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 13.624 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum dubnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 66,8 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…