SANEP: Volba prezidenta České republiky (výsledky prvního kola)

11.10.2022 16:02 | Tisková zpráva

O volební účasti i samotné volbě v blížících se prezidentských volbách rozhodne nabídka kandidátů.

SANEP: Volba prezidenta České republiky (výsledky prvního kola)
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Společnost SANEP realizovala průzkum volebních preferencí a hypotetické účasti za předpokladu dvou různých seznamů možných kandidátů. Tento průzkum vznikl proto, aby výsledky lépe a realističtěji poukazovaly na šance jednotlivých kandidátů a na aktuální voličské nálady, kdy do výběru není zařazováno „nepřeberné množství“ potenciálních kandidátů jen proto, že veřejně oznámili svou kandidaturu.

Na základě minulých šetření se rozhodla společnost SANEP v první řadě zmapovat, komu by voliči nyní dali svůj hlas za předpokladu, že do výběru jsou zařazeni pouze ti kandidáti, kteří v tuto chvíli splňují jednu ze tří zákonných podmínek. V druhé řadě byla nabídka uchazečů o prezidentský post rozšířena o ty kandidáty, kteří mají podle společnosti SANEP reálnou šanci do konce stanovené lhůty jednu ze zákonných podmínek stát se oficiálním prezidentským kandidátem splnit.

V prvním šetření byli tedy uvedeni na seznam možných kandidátů pouze čtyři uchazeči o prezidentský post, kteří již alespoň jednu ze zákonných podmínek splnili. A to buď nasbíráním 50 tisíců podpisů od občanů České republiky, dvaceti podpisů poslanců parlamentu ČR či nasbíráním podpisů deseti senátorů. Respondenti tedy měli možnost dát hlas jednomu ze čtyř následujících kandidátů (uvedeni v abecedním pořadí): poslanci za SPD, bývalému velvyslanci a signatáři Charty 77 Jaroslavu Baštovi, podnikateli Tomáši Březinovi, bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové a bývalému armádnímu generálovi a předsedovi vojenského výboru NATO Petrovi Pavlovi.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Jak vyplývá z výsledku tohoto průzkumu, nejvíce hlasů by v prvním kole získal bývalý armádní generál Petr Pavel, který deklaroval splnění podmínky nasbíráním nejméně 50 tisíc hlasů od občanů České republiky. Petrovi Pavlovi by dalo hlas 28,8 procent voličů.

Druhé místo by obsadil poslanec za SPD Jaroslav Bašta, a to se ziskem 26,1 procentního bodu. Petr Pavel a Jaroslav Bašta by tedy byli ti, kteří by hypoteticky postoupili do druhého kola výběru.

Třetí místo by získala Danuše Nerudová se ziskem 23,7 procentního bodu a čtvrté místo pak Tomáš Březina se ziskem 21,4 procentního bodu.

Jak vyplývá z tohoto průzkumu, hlasy voličů jsou takřka rovnoměrně rozprostřeny mezi jednotlivé kandidáty a rozdíly mezi nimi nejsou nijak dramatické. Postup do druhého kola by tedy mohl být dosažitelný pro všechny uvedené.

První šetření společnosti SANEP prezentuje názory 59,3 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili v kole prvním a svůj hlas by dali jednomu ze čtyř kandidátů, kteří již splnili jednu ze zákonných podmínek prezidentské kandidatury.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb
(varianta 1)

Graf představující výsledky prvního kola prezidentských voleb, v kterém respondenti hlasovali z výběru kandidátů, kteří k dnešnímu dni splnili zákonné podmínky, a je tedy možné je považovat za právoplatné prezidentské kandidáty:

graf

V druhém šetření byla nabídka uchazečů o prezidentský post rozšířena o ty kandidáty, kteří mají podle společnosti SANEP reálnou šanci do konce stanovené lhůty jednu ze zákonných podmínek stát se oficiálním prezidentským kandidátem splnit.

Na seznam již zmíněných kandidátů uvedených v první průzkumu byli dále do možné volby zařazení senátor a bývalý velvyslanec ve Francii a Monaku Pavel Fischer, předseda odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, senátor Marek Hilšer a možný kandidát za hnutí ANO, bývalý ministr obrany a zahraničních věcí a současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.

Jak vyplývá z výsledku tohoto druhého průzkumu, nejvíce hlasů by v prvním kole opět získal bývalý armádní generál Petr Pavel, který deklaroval splnění podmínky nasbíráním nejméně 50 tisíc hlasů od občanů České republiky. Petrovi Pavlovi by dalo hlas 19,9 procent voličů. Druhé místo by obsadil možný kandidát za hnutí ANO a současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický, a to se ziskem 15,9 procentního bodu.

Petr Pavel a Martin Stropnický by tedy byli v tomto druhém průzkumu ti, kteří by hypoteticky postoupili do druhého kola prezidentské volby.

Třetí místo by získala Danuše Nerudová se ziskem 13,8 procentního bodu, kterou by na místě čtvrtém pak následoval poslanec za SPD, bývalý velvyslanec a signatář Charty 77 Jaroslav Bašta, a to se ziskem 13,4 procentního bodu.

Paté a šesté místo by pak s velmi těsným rozdílem obsadili podnikatel Tomáš Březina se ziskem 11,3 procentního bodu a senátor Pavel Fischer se ziskem 11,2 procentního bodu.

Nejméně hlasů by pak v prvním kole získali senátor Marek Hilšer (7,4 %) a odborářský boss Josef Středula (7,1 %).

Jak vyplývá z tohoto druhého průzkumu, voliči oceňují možnost širšího výběru kandidátů, což se také projevuje ve změně voličských preferencí oproti průzkumu prvnímu. Z obou průzkumů tedy vyplývá, že postupem do druhého kola si zatím nemůže být jist ani jeden z uvedených kandidátů.

Finální volbu totiž výrazně ovlivní definitivní seznam oficiálních kandidátů a bude to i moment, kdy se voliči začnou reálně o jednotlivé kandidáty zajímat. Voliči budou teprve pak zjišťovat, jaké názory mají jednotliví uchazeči o prezidentský post na klíčová témata, která rezonují naší společností, ať už se budou týkat řešení energetické krize, migrace, poklesu životní úrovně, obav z rostoucí chudoby či postojem k válce na Ukrajině.

Druhé šetření společnosti SANEP prezentuje názory 61,8 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili v kole prvním a svůj hlas by dali jednomu z osmi uvedených kandidátů, kteří již splnili jednu ze zákonných podmínek prezidentské kandidatury anebo podle předpokladů společnosti SANEP mají reálnou šanci jednu z těchto podmínek splnit.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb
(varianta 2)

Graf představující výsledky prvního kola prezidentských voleb, v kterém respondenti hlasovali z rozšířeného výběru kandidátů, kteří jednak k dnešnímu dni splnili zákonné podmínky, a je tedy možné je považovat za právoplatné prezidentské kandidáty, a dále u kterých je podle předpokladů společnosti SANEP reálná šance jednu ze zákonných podmínek do konce stanovené lhůty splnit:

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 4. – 10. října 2022 na vybrané skupině 2.563 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.241 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Aktuální průzkum vychází v prvním šetření pouze z hlasů 59,3 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů, ve druhém šetření z hlasů 61,8 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…