SANEP: Volební preference politických stran a hnutí do Poslanecké sněmovny PČR

13.02.2023 10:07 | Tisková zpráva

V únoru by volby vyhrálo jednoznačně hnutí ANO, tři vládní strany by se do sněmovny nedostaly

SANEP: Volební preference politických stran a hnutí do Poslanecké sněmovny PČR
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by v polovině února vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,7 %. Hnutí ANO tak zůstává v současné době jednoznačně nejsilnější opoziční stranou a s velkým náskokem drtí všechny ostatní politické strany a hnutí na naší domácí politické scéně. Podpora hnutí ANO je oproti minulým měřením vyšší a může to být i díky mobilizaci voličů během nedávné volby prezidenta České republiky.

Na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 13,5 procentního bodu. Během jednoho roku ztratili občanští demokraté necelých sedm procent svých voličů a tento, dnes již dlouhodobý trend klesajících volebních preferencí, by měl být pro tuto vládní stranu velkým varováním. ODS a potažmo celé vládě se nadále nedaří rozptýlit obavy obyvatel týkající se energetické krize ani vysoké inflace. Velké rozpaky budí ve společnosti také pocit z omezování svobody projevu a vládní záměry o prosazení nové legislativy, která by umožnila zákonem kriminalizovat jiné než vládou „schválené“ názory.

Třetí pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jeho předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 9,3 procentního bodu. Oproti konci loňského roku zaznamenala SPD několikabodový procentní pokles voličských preferencí. Jedním z důvodů může být i vyhýbavý názor Tomia Okamury před druhým kolem prezidenské volby, kdy svým voličům nedokázal vysvětlit z pozice druhé nejsilnější opoziční strany důvody, proč nepodporuje jednoznačně Andreje Babiše do druhého kola coby opozičního kandidáta. Tomio Okamura tím u řady voličů ztratil na „akceschopnosti“ a důvěryhodnosti a za jeho postojem viděli jeho podporovatelé spíše zákulisní politické intriky či snahu o udržení si své vlastní pozice. Pro hnutí SPD by toto mělo být varováním, neboť následně právě Andrej Babiš vyhlásil „válku o voliče“ nejen ČSSD, ale právě o voliče SPD. A tahounem opozice je v tuto chvíli po mobilizaci voličů během prezidentské volby právě hnutí ANO v čele s bývalým premiérem Andrejem Babišem. Dalším důvodem, proč by měl být Tomio Okamura znepokojen je i fakt, že se napříč Českou republikou rodí významná podpora nové strany PRO, která všechny tyto zklamané voliče úspěšné přetahuje do svých řad.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Čtvrtým politickým subjektem, který by se v únoru letošního roku dostal do Sněmovny PČR, jsou Piráti v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 7,9 procentního bodu. Piráti jsou jedinou stranou z vládní pětikoalice, které preference, i když mírným tempem, rostou.

Na pátém místě by v aktuálním měření skončila strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 6,1 procentního bodu. Rajchlovi se podařilo během několika měsíců začít 5 sjednocovat dosud roztříštěné hlasy nespokojených občanů, kteří dříve dávali své hlasy ať už Trikolóře, ANO, Přísaze či SPD. Zajímavé ale je, že se ke straně PRO začínají přidávat i zklamaní voliči ODS i ČSSD. Pakliže se Rajchlovi podaří dál oslovovat nespokojené voliče napříč politickým spektrem, mohla by se strana PRO stát v budoucnu silným „hráčem“ na naší domácí politické scéně.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny by se v únoru ocitlo vládní hnutí STAN pod vedením jejího předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana, které by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadilo šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 4,6 procentního bodu.

Na sedmém místě by v hypotetických únorových volbách skončila TOP 09, a to se ziskem 3,9 procentního bodu.

Tříprocentní hranici by v únoru tohoto roku překročila ještě další vládní strana, která je součástí trojkoalice SPOLU, a to KDU-ČSL (3,1%) a dále ČSSD (3%).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně Parlamentu České republiky a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v únoru letošního roku tříprocentní hranici:

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 9. – 12. února 2023 na vybrané skupině v souhrnu 1.536 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 12.283 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatelsepohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum únorových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 64,3% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.