SANEP: Zrušení nouzového stavu - bleskový průzkum

13.02.2021 11:25

Necelá polovina lidí souhlasí se zrušením nouzového stavu, dvě pětiny obyvatel by nouzový stav zachovalo. Návrat dětí do škol je pro lidi prioritou.

SANEP: Zrušení nouzového stavu - bleskový průzkum
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Společnost SANEP realizovala exkluzivní bleskový průzkum ohledně rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR o zrušení, resp. neprodloužení nouzového stavu. Z výsledků šetření vyplývá, že necelá polovina obyvatel České republiky vyjádřila souhlas se zrušením nouzového stavu (45,7%), zatímco dvě pětiny lidí by bylo pro zachování či prodloužení nouzového stavu (40,8%). Jednoznačný názor v této věci nemá 13,5 procent obyvatel ČR. 

Na základě těchto dat je evidentní, že jsou lidé již vyčerpaní neustálými opatřeními, která jsou pro ně navíc v mnohých případech nesrozumitelná, a s řešením koronavirové krize nejsou spokojeni. Většinový souhlas se zrušením nouzového stavu je jasným signálem pro vládu, že lidé volají po razantní změně v přístupu řešení současné situace.

Jak dále vyplývá z průzkumu společnosti SANEP, mnohem jasněji mají Češi v otázce fungování škol, povinnému testování žáků či návratu dětí do škol s využitím samovýtěrových testů po vzoru Rakouska. 

S rozhodnutím ministra školství Roberta Plagy (ANO) o tom, že školy budou i nadále fungovat stejně i bez nouzového stavu, nesouhlasí dvě třetiny obyvatel (63,1%), zatímco souhlas vyjádřila jen necelá třetina lidí (28,2%).

S povinným testováním žáku nesouhlasí podle aktuálního průzkumu SANEP nadpoloviční většina lidí (52,6%), naopak s povinným testováním vyjádřilo souhlas 36,7 procent obyvatel České republiky. 

Zajímavým zjištěním je, že takřka dvě třetiny lidí (61,5%) by souhlasili s návratem dětí do škol po vzoru Rakouska, tedy s využitím samovýtěrových testů. Ukazuje se, že pro lidi je návrat dětí do škol naprostou prioritou, a to i za cenu povinného testování, se kterým však nadpoloviční většina lidí nesouhlasí. 

Jasno mají Češi i v otázce rozhodnutí vlády ohledně uzavření epidemicky rizikových okresů. Naprostá většina obyvatel s tímto rozhodnutím nesouhlasí (70,1%), zatímco souhlas vyjádřila jen necelá pětina lidí (19,6%).

Jednoznačný názor pak v této otázce nemá 10,3 procenta naších obyvatel.







Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…