SFŽP: Na ochranu ozonové vrstvy míří 30 milionů korun

22.12.2018 17:15

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR pokračují v podpoře projektů, které pomáhají chránit ozonovou vrstvu Země.

SFŽP: Na ochranu ozonové vrstvy míří 30 milionů korun
Foto: Státní fond životního prostředí
Popisek: Státní fond životního prostředí

 Spouští novou dotační výzvu, která nabídne 30 milionů korun na sběr a následné zneškodnění látek poškozujících ozonovou vrstvu Země, tzv. halonů[1].

Žádosti je možné podávat od 2. ledna do 28. června 2019 nebo do vyčerpání finančních prostředků.

O dotace se mohou ucházet všechny právnické osoby, které mají certifikaci ke skladování halonů pro potřeby jejich kritického použití[2]. Získat mohou příspěvek ve výši až 10 milionů korun na vybavení sběrného místa. Fixní částku dotace obdrží rovněž za každý kilogram sebrané a zneškodněné nebezpečné látky, která nepochází ze zařízení podléhající zpětnému odběru elektroodpadu. Zároveň platí, že započteny mohou být pouze látky sebrané a zlikvidované v období od 3. ledna 2019 do konce roku 2022.

Podpora bude poskytnuta také na vybavení školicích středisek za účelem zajištění jejich požárně bezpečnostní ochrany nebo na pořízení technického a netechnického vybavení. Na tyto dotace si sáhnou fyzické a právnické osoby, které jsou hodnoticím subjektem[3] nebo které poskytují akreditovaný vzdělávací případně studijní program v oblasti chladiv. Získat mohou až 4 miliony korun na jeden projekt.

Podrobností k výzvě č. 12/2018 najdete ZDE.

Poznámky:

[1] Halony – organické sloučeniny, které mají největší potenciál poškození ozonové vrstvy. Kromě jiných halogenů (chlóru, fluoru) obsahují také brom.
[2] Certifikaci dle § 10 odst. 2 písm. g) zákona č. 73/2012 Sb. a podle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1005/2009 ze dne 16. září 2010 o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu.
[3] Hodnoticí subjekt dle § 8 zákona č. 73/2012 Sb. v platném znění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…