SFŽP: Norské fondy - Dohoda je uzavřena, může začít příprava projektů

27.02.2019 13:31

Na mezinárodní zahajovací konferenci k třetímu programovému období Norských fondů, která proběhla 20. února v Praze, byla mezi Českou republikou a Norskem oficiálně uzavřena Dohoda o programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu. Podpisem dohody program vstupuje do implementační fáze. Vyhlášení prvních výzev programu se očekává v polovině tohoto roku.

SFŽP: Norské fondy - Dohoda je uzavřena, může začít příprava projektů
Foto: Státní fond životního prostředí
Popisek: Státní fond životního prostředí

Podpis programové dohody je významným milníkem na cestě k čerpání prostředků z Norských fondů a jedním ze základních kamenů spolupráce mezi Českou republikou a donorskými státy.

„Následovat bude podpis dohody o implementaci mezi Ministerstvem financí ČR a Státním fondem životního prostředí ČR jakožto zprostředkovatelskou organizací pro oblast životního prostředí. Pokud vše půjde podle plánu, budeme moci na začátku dubna program veřejnosti oficiálně představit. Vyhlášení prvních výzev pak předpokládáme v polovině tohoto roku,“ přibližuje fázi implementace ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. „Už na duben plánujeme také mezinárodní kontaktní seminář určený všem zájemcům o spolupráci s partnerskými institucemi z Norska,“ dodává Petr Valdman.

Státní fond životního prostředí ČR se intenzivně věnuje přípravám na čerpání prostředků z Norských fondů od loňského podzimu. Pro oblast životního prostředí je v nich pro Česko nachystáno 35 milionů eur a dalších 150 tisíc eur je alokováno na posílení bilaterálních vztahů. Prostředky budou směřovat primárně na tvorbu strategií s ohledem na ekosystémy, ohrožené druhy a společenstva, monitoring či sdílení informací.

Česká republika je příjemcem podpory z Fondů EHP a Norska již od roku 2004 a doposud z nich získala na podporu mnoha zajímavých projektů více než 6 miliard korun. Ve třetím období, které potrvá 7 let, budou přibližně 5 miliardami korun podpořeny do roku 2024 projekty zaměřené na výzkum, ochranu životního prostředí, kulturní dědictví a spolupráci v kultuře, veřejné zdraví, vzdělávání a spolupráci v justici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…