SFŽP: Pasivním domem roku 2017 prorůstá javor

12.02.2018 21:16

Přehlídka Pasivní dům má svého vítěze pro rok 2017. Stal se jím rodinný dům Acer Campestre v Českých Budějovicích.

SFŽP: Pasivním domem roku 2017 prorůstá javor
Foto: Státní fond životního prostředí
Popisek: Státní fond životního prostředí

Nejvíce bodů v hlasování veřejnosti, do kterého se zapojilo přes pět tisíc účastníků, získala stavba nedaleko přírodní rezervace s vyhlídkou na krajinu rybníků a luk. Jméno stavbě dal javor babyka (acer campestre), který prorůstá vstupním přístřeškem a postupně se stane důležitým prvkem kompozice a duchovním patronem místa.

Architektonický návrh pochází z dílny SUNFLYER architektů Martina Augustina, Kateřiny Mertenové a Petra Parýzka – podívejte se na fotografie domu ZDE.

Pasivni dum roku 2017, rodinný dům Acer Campestre České Budejovice, foto: pasivnidomy.cz

Druhý nejvyšší počet bodů v internetovém hlasování získal Pasivní dům Praha od Vize Ateliér a na třetím místě se umístily Vily Diamantica, soubor rodinných domů v pražském Prokopském údolí od DOT Architects.

Cena poroty

Vedle ceny veřejnosti hodnotila stavby i odborná porota. U odborníků vyhrál pasivní rodinný Dům na větrném kopci v Jílovém u Prahy navržený architekty z ARCHCON atelier. „Rodinný dům je typickým reprezentantem, kterého bychom si přáli vidět jistě častěji. Pasivní energetický standard je přirozenou součástí kvalitního architektonického řešení. Architektura civilního projevu se střízlivým použitím a kombinací přírodních materiálů, tvarově uměřený objem, atraktivní vnitřní prostor a dobře řešená střecha,“ komentovala stavbu porota.

Kromě rodinných domů porota vybrala i nejlepší energetickou budovu neurčenou pro bydlení. V této kategorii získalo ocenění brněnské Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada navržené studiem Projektil architekti.

Porota vyhlásila výsledky soutěže v den zahájení veletrhu nízkoenergetických a pasivních staveb For Pasiv 2018. Cenu veřejnosti předal Jakub Hrbek, ředitel Odboru řízení Národních programů Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) a zároveň člen poroty. Fond se dlouhodobě věnuje podpoře energeticky a ekologicky úsporným výstavbám domů, což dokazuje i fakt, že ze 44 přihlášených domů přispěl na stavbu 33 včetně vítěze z programu Nová zelená úsporám. Další tři pak získaly dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Soutěžní přehlídku Pasivní dům každoročně vyhlašuje společnost ABF, organizuje Centrum pasivního domu a podporuje Státní fond životního prostředí České republiky.

Přehled soutěžních domů s podrobnými informacemi najdete ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…