SMO: Ministr zemědělství má v rukou čistotu vody

30.07.2013 11:40

Kohoutková voda obsahuje pesticidy, protože je většinou z méně kvalitní povrchové vody. Na uvedený problém aktuálně upozornila Potravinářská komora.

SMO: Ministr zemědělství má v rukou čistotu vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Problém je však mnohem širší – právě kvůli nadlimitnímu obsahu pesticidů musela Krajská hygienická stanice na Plzeňsku zvýšit povolený strop pro pesticidy a Krajská hygienická stanice v Olomouci musela povolit o 40 % vyšší obsah dusičnanů v pitné vodě, aby vůbec bylo možno veřejnými vodovody zásobovat obyvatelstvo vodou. Současně zdravotní dozor doporučil omezení spotřeby této vody k pitným účelům těhotným ženám a dětem do 5 let, používat ji pro přípravu stravy pro děti do 1 roku dokonce zakázal.

Znečištění povrchových vod stále narůstá. Sumu pesticidů monitoruje Český hydrometeorologický ústav prostřednictvím sítě mělkých vrtů indikujících kvalitu podzemních vod. Zatímco v roce 2007 překročilo povolený limit jen 4,4 % vzorků, v roce 2011 už přesáhlo normu 22,4 % vzorků.

Na vině je nadměrná intenzita a chemizace zemědělské výroby související s degradací půd. Eroze, absence organického hnojení, orientace na úzké spektrum lukrativních plodin a co nejvyšší produkci bez ohledu na ekologické škody – to vše je příčinou zvyšujícího se znečištění na jedné straně a klesající úrodnosti, neschopnosti půd vázat živiny a obecně se vyrovnávat s tlaky intenzívního hospodaření na straně druhé.

Mezi pesticidy se zvyšujícím se výskytem jsou karcinogenní, mutagenní i endokrinně účinné látky. Obdobně dusičnany se mohou metabolicky přeměňovat na karcinogenní látky, které způsobují rakovinu. Závislost zvýšeného výskytu rakoviny jater, žaludku, tlustého střeva a močového měchýře na obsahu dusičnanů ve vodě byla již statisticky prokázána.

„Ministerstvo zemědělství, které nyní připravuje své priority a strategii na dalších 7 let, má teď jedinečnou šanci zvrátit tento negativní trend snižující se kvality vody,“ říká Milan Boleslav, předseda Svazu marginálních oblastí, který sdružuje více než 950 farem z horských, podhorských a příhraničních oblastí.

Vzhledem k tomu, že Česká republika má nadměrné zornění v rámci EU, spočívá řešení uvedených problémů ve vyšší  podpoře šetrných forem hospodaření, zvýšení podílu travních porostů i ekologického zemědělství, které pesticidy ke své produkci nepotřebuje. „Moderní zemědělství již není pouze o tunách a hektolitrech, ale především o přiměřené produkci kvalitních potravin vyprodukovaných ruku v ruce s ochranou životního prostředí. A na to by se ministerstvo zemědělství mělo zaměřit,“ dodává Boleslav.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…